Janusz Leon Wiśniewski: Bikini

Irodalom

Janusz Leon Wiśniewski "Bikini, a végzet szigete" című regénye megjelenése alkalmából a közép-európai populáris irodalomról beszélget: Pálfalvi Lajos, Németh Orsolya, Ács Eleonóra és Szekeres Dóra.

2012. április 16. (hétfő), 17.00

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

A tíz nyelvre lefordított bestseller remek lehetőséget kínál arra, hogy elgondolkodjunk a műfajban rejlő lehetőségekről, a populáris irodalom helyzetéről, megítéléséről, jövőjéről Lengyelországban és Magyarországon, illetve az egész térségben. 

A beszélgetés résztvevői: Pálfalvi Lajos - irodalomtörténész, Ács Eleonóra - a könyv szerkesztője, Szekeres Dóra - irodalomkritikus, Németh Orsolya - a könyv fordítója.

Janusz Leon Wiśniewski, Bikini, a végzet szigete, fordította: Németh Orsolya, K.U.K. Könyv- és Lapkiadó Kft. 2012

 

Janusz Leon Wiśniewski 

Toruńban született, távoli tengeri halász, fizikus, informatikus doktor, a kémia habilitált doktora (az általa fejlesztett számítógépes programot használja a világ kémiai cégeinek nagy része). Tudós és író. Bemutatkozó regénye, a Samotność w sieci (A hálózat magányában) Lengyelországban és Oroszországban is kultikus bestseller lett, rengeteg nyelvre lefordították, sőt, film is készült belőle. A Zespoły napięć (Feszültségegyüttes) című elbeszélés gyűjtemény, a Los powtórzony (Ismétlődő sors) című regény, az Intymna teoria względności (A relativitás inti elmélete), a Molekuły emocji (Az érzelem molekulái), a Sceny z życia za ścianą (Jelenetek a fal mögül) és a Czy mężczyźni są światu potrzebne? (Kellenek-e a világnak a férfiak?) című esszékötetek, valamint egy gyerekeknek szóló tudományos mese, a W poszukiwaniu Najważniejszego: bajka trochę naukowa (A Legfontosabb keresése: tudomyános mese) szerzője. Małgorzata Domagalikkal közösen jelentették meg a 188 dni (188 nap) és a Między wierszami (A sorok között) című episztoláris regényeket.

Legtöbb könyve a sikerlisták élére jutott. Két kislány, Joanna és Adrianna édesapja. Jelenleg Frankfurtban él és dolgozik. Honlapján (www.wisniewski.net) a következőt írja: „Uram, segíts, hogy olyan ember lehessek, amilyennek a kutyám tart”.

A szétbombázott Drezdából a lüktető New Yorkon át Bikini mesés szigetére vezet az antifasiszta családból származó, fiatal német lány, Anna különleges Odüsszeiája. Stanley, az amerikai újságíró rántja ki a háború poklából, akit azért küldtek Európába, hogy megörökítse ezt az embertelen katasztrófát. Közös fényképezés-szenvedélyüknek köszönhetően ott találják magukat a világ legfontosabb eseményeinek kellős közepében.

Hogy lehet szeretni, ha valaki ennyi borzalmat látott? Hogy lehet bízni valakiben, ha tudjuk, hogy mekkora a hazugságra való hajlam az emberben? Hogy lehet boldognak lenni, amikor nem lehet – és nem is szabad – mindezt elfelejteni?

Időtlen, feszültséggel teli regény, amely feltárja a társadalmi élet színes és meghökkentő részleteit, akárcsak egy fényképezőgép objektívje. Senkit nem hagy hidegen.

Janusz L. Wiśniewski lendületes, felejthetetlen regényt írt életről és halálról, háborúról és békéről, és a szerelemről – nem egyről, sokról…