VILÁGHÍRŰ LENGYELEK KARRIERJEI I-II.

Film

A Lengyel Intézet 2012. januárjától új programsorozattal jelentkezik "Lengyelország -röviden. Dokumentumfilmek Lengyelországról." címmel. A filmek csütörtök esténként kerülnek bemutatásra a Lengyel Intézet mozitermében.

2012. február 23. (csütörtök), 18.00

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15

További időpontok és helyszínek >>

Lengyelország - röviden

Mi lengyelek és magyarok, jól ismerjük egymást, és sokat tudunk egymás kultúrájáról. Mégsem vagyunk mindig tisztában az események hátterével, vagy azoknak szereplőknek, személyeknek  a munkásságával, akiket -mint budapesti Lengyel Intézet- bemutatunk a magyar nagyközönségnek. Most épp ezeket az eddig kevéssé ismert jelenségeket szeretnénk közelebb hozni mindazokhoz akik beszélnek lengyelül, vagy angolul. Kéthetente jelentkező dokumentumfilm-sorozatunk keretében olyan alkotásokkal jelentkezünk mint Jolanta Delewska nagyszerű PO-LIN című filmje, mely a háború előtti lengyel zsidóságról fest hiteles képet, vagy mint A plakát másik oldala (Druga strona plakatu) című film, mely a lengyel plakát történetén keresztül beszél az átalakulásokról, a jelenkori lengyel társadalomról. A program keretében bemutatjuk továbbá Komeda. Az élet zenés ösvényei (Komeda. Muzyczne ścieżki życia) című filmet, mely a zeneszerzőről, jazzmanről,  de mindenekelőtt a kommunista Lengyelország ellenzéki művészéről szól, valamint a Világhírű lengyelek karrierjei. Sikeresek (Światowe kariery Polaków. Udacznicy) című portrésorozatot, mely olyan lengyeleket mutat be, akiknek „sikerült karriert csinálni” és akik más-más területen, tehetségük révén világhírnévre tettek szert, úgy mint Agnieszka Holland, Tomasz Stańko és Janusz Kamiński.

A filmeket lengyel nyelven, angol felirattal vetítjük. A belépés díjtalan.

 

Światowe kariery Polaków. Udacznicy I-II./ Világhírű lengyelek karrierjei. Sikeresek I-II.

Portrésorozat azokról a lengyelekről, „akiknek sikerült”, akik különböző területeken, tehetségük révén világhírnévre tettek szert, mint például Agnieszka Holland, Tomasz Stańko, Janusz Kamiński, Yola Czaderska-Hayek, Jan Kaczmarek, vagy Izabella Miko.

Időpontok és helyszínek

  • 2012. február 23., 18.00
  • 2012. február 9., 18.00 - Lengyel Intézet - 1065 Budapest, Nagymező u. 15

Videók