ANILOGUE 2011

Film

Lengyel filmek a Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

2011. november 23. (szerda) — november 30. (szerda)

Uránia, Toldi Mozi, Szimpla Kert

 

MASKA / MASZK / MASK

Rendező:Stephen Quay,TimothyQuay
Gyártó: Se-ma-for, Polish Institute, London, Render 305, 2010
Forgatókönyv:  Bracia Quay StanisławLem"Maszk"című elbeszélése alapján
Zene: Krzysztof Penderecki

Stephena Quay és Timothy Quay animációja a Se-ma-for Studiónál készült 2010-ben. A film Stanisław Lem 1974-ből való azonos című művének adaptációja. A film zenéjét Krzysztof Penderecki szerezte. A film meghatározatlan időben és helyen játszódik. A Maszk eredetileg némafilmnek készült, ám a film készítése közben a főhősnő monolgógjaival bővült az alkotás. Az adaptáció nem az eredeti szöveget használja, hanem egy átírt, modernizált verziót, mely igyekszik megőrizni a sci-fi irodalom egyik legnagyobb képviselőjének humorát, valamint a mű mondanivalóját.

Az alkotók törekvése az volt, hogy olyan bábokat és világot teremtsenek, mely a legkevésbé sem realisztikus, melyben nincsenek konkrét szereplők, világos jellemek –csak olyan megfoghatatlan és enigmatikus alakok melyek valami lényegesebb szimbólumai.

A bábanimációs (stop motion) techniával készült film repetitív, elmosódott jelenetek, homályos képkockák, fény-árnyék játékok sorozata.

 

ŚWITEŹ / SWITEZ ELVESZETT VÁROSA

Rendező:Kamil POLAK

(Lengyelország/Kanada/Franciaország/Svájc/Dánia, 19:49')

A film Adam Mickiewicz romantikus balladájának azonos című adaptációja. Az történet egy titokzatos tóról szól, melynek fenekén egy elátkozott középkori város áll. A Switez egy apokaliptikus mese a pusztításról, a csodáról a jó és rossz örök harcáról, a hitről és a reményről. A film a varsói Human-Ark animációs studióban készült.

 

ŚCIEŻKI WOLNOŚCI / A HARAG ÚTJA / PATHS OF HATE

Rövid történet az emberi lélek mélyén szunnyadó démonokról, melyek a vak gyűlölet, düh, rombolás poklába taszíthatnak.

Rendezte: Damian Nenow
(Lengyelország, 2010, 10’)

 

JEŻ JERZY / GYÖRGY, A SÜN / GEORGE, THE HEDGEHOG

George, a sün egy javíthatatlan szoknyavadász, a gördeszkázás nagy rajongója és pár korsó sör után egy genetikai manipulációs kísérlet kulcsfigurája lesz. Az őrült tudós felbérli George két halálos ellenségét, a bőrfejű Zeneket és Stefant. A feladatuk szert tenni George génjeire, hogy klónozhassák őt. Egy kis titkos laboratóriumi munka után meg is születik a klón, akiből hamarosan multimédia sztár lesz, és egyidőben rombolja le George életét és megítélését mások szemében. A sün felveszi a harcot a személyazonosságáért és persze szeretett Jolájáért.

Rendezte: Tomasz Lesniak, Jakub Tarkowski, Wojtek Wawszczyk
(Lengyelország, 2011, 80')

 

 

Videók