A kém nyomában

Film

Jan Batory filmklasszikusa a Celluloidfüggöny programján.

2011. november 3. (csütörtök), 20.00

Művész Mozi

Budapest VI., Teréz krt. 30.

A kém nyomában / Spotkanie ze szpiegiem

A film nyitójelenetében a nyílt tengert látjuk, egy felbukkanó tengeralattjárót és a fedélzetén folyó lázas előkészületeket... Majd egy titokzatos férfi léghajóval hatol be Lengyelország légterébe. Alighogy földet ér, hidegvérrel végez leszállásának első tanújával. A lengyel biztonsági szervek azonban már rég észlelték a behatolást, és legjobb ügynökeiket mozgósítják – kezdődhet a hajtóvadászat. A kém folytatja útját, ám egyre jobban szorul körülötte a hurok, mert a leleményes elhárítás a legmodernebb technológiával is magabiztosan bánik, és lépésről lépésre dekódolja a behatoló terveit.

A fekete-fehér film éles kontrasztjaival mintha csak a jó és a gonosz, a haza és az ellenség ellentétes pozícióját akarná hangsúlyozni. A Találkozás egy kémmel mesterien filmre vitt cselekményével mindvégig izgalomban tartja nézőit, s a feszültség lélegzetelállító fináléban, egy bravúros autós üldözésben csúcsosodik ki. Jan Batory számos zsánerfilmet készített, és gyerekfilmek rendezőjeként is sikeres volt – ő rendezte egyebek közt A két holdtolvajt az akkor tizenkét éves ikerpár, Lech és Jarosław Kaczyński főszereplésével.

lengyel, 1964, 105 perc, magyar szinkronnal 
Rendező: Jan Batory
Forgatókönyv: Anatol Leszczynski
Operatőr: Antoni Wojtowicz
Zene: Marek Sart Gyártás: Syrena
Szereplők: Ignacy Machowski, Beata Tyszkiewicz, Stanislaw Mikulski, Zbigniew Zapasiewicz, Katarzyna Laniewska, Jerzy Walczak és mások

A Lengyel Intézet közreműködésével.

 

A CELLULOID-FÜGGÖNY Európai Kémfilm-sorozat

2011 november 3-8, Művész mozi

Éppen fél évszázada annak, hogy a berlini fal megépítésével veszélyes tetőpontjához ért a hidegháború: a Vasfüggöny és a fal nemcsak politikailag osztotta Keletre és Nyugatra a világot, de családokat és barátokat szakított el, és a kettéosztott Németország két fele közé is betonkemény éket vert. Berlin már 1945 után a világ kémeinek találkozóhelyévé vált: a romvárosba érkező ügynökök akár az életüket is kockáztatták azért, hogy az ellenséges szektorból információkhoz jussanak. Az Európa közepén emelt, látszólag áthatolhatatlan fal veszélyes, egyszersmind csábító hajszálréseket, titkos kémlelőnyílásokat kínált a másik oldalra. Ma, az egyesült Európában képtelen emlékként dereng fel az akkori konstelláció – intésként azonban maradandó értékkel bír.

A londoni Goethe Intézet ezért elhatározta, hogy sorozatot állít össze The Celluloid Curtain, vagyis A celluloidfüggöny címmel, s ilymód a filmvásznon eleveníti fel a német és európai történelem e meghatározó korszakát. Hiszen semmi nem képes olyan szemléletesen megjeleníteni a múltat, mint a film, s a pörgő képkockák ma éppúgy bűvkörükbe vonják és lenyűgözik a nézőt, mint keletkezésük idején.

Bővebb információ