CZESŁAW MIŁOSZ 1911-2004

Irodalom

100 éve született Czesław Miłosz. A kiállítás célja, hogy közelebb hozza a magyar közönséghez a Nobel-díjas író életét és munkásságát.

2011. november 14. (hétfő) — november 28. (hétfő)

Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár

Győr, Baross G. u. 4.

 

A kiállítás célja, -melynek összeállítója Miłosz legújabb biográfiájának szerzője, Andrzej Franaszek, aki egyben a Miłosz Közép-európai identitása és annak európai kultúrában elfoglalt helye című konferencia egyik előadója is - hogy közelebb hozza a magyar közönséghez az idén születésének századik évfordulóját ünneplő irodalmi Nobel-díjas Czesław Miłosz életét és munkásságát.

Czesław Miłosz örökre beírta magát a lengyel irodalom történetébe, nemcsak mint hihetetlen tehetségű művész, hanem mint vallási gondolkodó is. „A XX. század legnagyobbjaival egyenrangú költő. Hárman vagy négyen lehetnek, Miłosz mellett ide tartozik Eliot, Kavafisz, Mandelstam. Nagyon rossz időkben írtak, de képesek voltak egészen addig a láthatatlan pontig sűríteni koruk tragikus tapasztalatait, ahol megszületik a remény” – a litván költő, Tomas Venclova fogalmazott ilyen erőteljes szavakkal.

A kiállítás kurátora: Elżbieta Szymańska

Szervezők: Lengyel Intézet (Budapest), Adam Mickiewicz Irodalmi Múzeum (Varsó), Petőfi Irodalmi Múzeum (Budapest), Országos Idegennyelvű Könyvtár

A kiállítás korábbi helyszínei:  

2011. 09.19. - 10.03.
Országos Idegennyelvű Könyvtár (Budapest V., Molnár u. 11.)


2011. 10.10 - 14.
Petőfi Irodalmi Múzeum (Budapest V., Károlyi Mihály u. 16.)


2011. 10.25 - 11.07.
Gárdonyi Géza Színház (Eger, Hatvani kapu tér 4.)

 

 A projekt megvalósulását a lengyel Könyvintézet tette lehetővé.