Kicsi rózsa / Różyczka

Film

Jan Kidawa-Błoński "Kicsi rózsa" című filmje az "Egymásra nézve" című programsorozat keretében.

2011. május 26. (csütörtök), 18.30

Örökmozgó Filmmúzeum

1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.

Kicsi rózsa (Różyczka)  színes, lengyel vígjáték, 118’, 2010

Jan Kidawa Błoński Kicsi rózsa /Różyczka/ című filmje 1968-ban játszódik. A történet valóságos eseményeken alapul (többek között egy lengyel íróról szól és a feleségéről, akiről évek múlva kiderül, hogy jelentéseket írt férjéről a titkosszolgálatnak, de hasonló dolgok Jeszenyinnel és Brechttel is megtörténtek). Veszélyes érzelmi játék zajlik az író, annak szép, fiatal felesége és az asszony szeretője között. A rendező a népi Lengyelországban gyakori kettős élet kérdését feszegeti, amely valójában az összes szereplőt érinti, mindannyian „a rendszer áldozatai”. Másfelől azonban azt is látjuk, hogy egyik tisztességtelen lépés a másikat hozza maga után, s egyre mélyebbre taszítja a megingókat. A Los Angeles-i bemutatón jelenlévő Zsigmond Vilmos operatőr a film megtekintése után azt mondta róla, hogy „a múlt év legjobb külföldi filmje”.

 

Rendezte: Jan Kidawa Błoński
Forgatókönyv: Jan Kidawa Błoński, Maciej Karpiński
Fényképezte: Piotr Wojtowicz
Zene: Michał Lorenc
Gyártó: WFDiF
Producer: Włodzimierz Niderhaus
Szereplők: Andrzej Seweryn, Magdalena Boczarska, Robert Więckiewicz, Grażyna Szapołowska

 

A tematikus rendezvény a Visegrádi Együttműködés húszéves évfordulóját ünnepli a V4-ek filmművészetén keresztül engedve bepillantást a négy ország kultúrájába.

Húsz éve, 1991. február 15-én írták alá Visegrádon Magyarország, Cseh-Szlovákia
és Lengyelország ,,együttműködéséről” szóló megállapodást, s ettől kezdve a fenti országokat Visegrádi Országok, ill. Szlovákia Csehországtól való elszakadása után Visegrádi Négyek néven emlegetik a nemzetközi diplomáciában és a sajtóban.

Az Örökmozgó Filmmúzeum ad helyszínt a ciklikus rendezvénynek, mely Makk Károly 1982-ből való legendás filmjéről kapta nevét, -nem ok nélkül. A magyar, szlovák, cseh illetve lengyel filmalkotások bemutatásán keresztül egész éven át lehetőségünk nyílik rá, hogy „egymásra nézve” megtaláljuk és felfedezzük a négy szomszédos ország kulturális metszéspontjait.