XVII. Lengyel Filmtavasz

Film

A Lengyel Intézet immáron tizenhetedik alkalommal ajánlja az új lengyel filmeket. Idén különösen érdekes, az utóbbi egy év légkörét és tendenciáit jól tükröző alkotásokkal jelentkezünk.

2011. május 11. (szerda) — május 15. (vasárnap)

Művész mozi - Budapest, Hrabal mozi - Győr

 

A XVII. Lengyel Filmtavasz programja a Művész Moziban:

(Bp.,VI. Teréz krt.30.)

 

május 11.                 

19.30   Lengyelország animált története, 8 perc
Kicsi rózsa, 118 perc
Beszélgetés az alkotókkal

május 12.                  

19.30   Lengyelország animált története, 8 perc  
Macskás Teréz anya, 95 perc

május 13.                  

19.30   Lengyelország animált története, 8 perc
Bölcsődal, 95 perc

május 14.                  

19.00   Kicsi rózsa, 118 perc                           
21.00   Made in Poland, 90 perc

május 15.                  

18.45   Velence, 114 perc
20.45   Egyszerű történet a szerelemről, 80 perc

 

 

A XVII. Lengyel Filmtavasz programja Győrben:

(Győr, Teleki László utca 21.)

 

május 13.                 

18.00   Macskás Teréz anya, 95 perc
20.15   Kicsi rózsa, 118 perc

május 14.                  

18.00   Made in Poland, 90 perc
20.15   Velence, 114 perc

május 15.                  

18.00   Bölcsődal, 95 perc
20.15   Egyszerű történet a szerelemről, 80 perc

Minden film előtt: Lengyelország animált története, 8 perc

 

Szervezők: Lengyel Intézet, Művész árt mozi (Budapest), Rómer Ház – Hrabal árt mozi (Győr)

 

 

   A mozi a világ tükre. Ez a látszólag banális megállapítás az utóbbi időkben aktualitást nyert, az élet pedig olyan drámai forgatókönyvekkel szolgál, hogy számos film valódi eseményeket dolgoz fel. Az alkotók történelmünket is górcső alá veszik, s nem idegenkednek attól, hogy bemutassák az erőszakot, a bonyolult hatalmi mechanizmusokat és a mai kor emberének – gyakran eléggé szánalmas – helyzetét. Formai szempontból különféle eszközökkel alkotják műveiket. Vannak tehát hagyományos, nyugodt ritmusú és újszerű, a mai nap gyors ritmusát tükröző filmek is. Ezek is, azok is érdekesek, és kölcsönösen kiegészítik egymást. Ha azonban teljes képet akarunk kapni a lengyel filmművészetről, nem feledkezhetünk meg a legújabb kori történelem megfilmesített eseményeiről, szereplőiről, a filozófiai tartalmú alkotásokról és persze a komédiákról sem. Egyre határozottabban körvonalazódik a minőségi film újjászületése művészi igényű és kommersz változatában egyaránt.

A Lengyel Intézet immáron tizenhetedik alkalommal ajánlja az új lengyel filmeket. Idén különösen érdekes, az utóbbi egy év légkörét és tendenciáit jól tükröző alkotásokkal jelentkezünk.

A Lengyel Filmtavaszt Jan Kidawa Błoński Kicsi rózsa /Różyczka/ című filmjével indítjuk, amelynek cselekménye 1968-ban játszódik. A történet valóságos eseményeken alapul (többek között egy lengyel íróról szól és a feleségéről, akiről évek múlva kiderül, hogy jelentéseket írt férjéről a titkosszolgálatnak, de hasonló dolgok Jeszenyinnel és Brechttel is megtörténtek). Veszélyes érzelmi játék zajlik az író, annak szép, fiatal felesége és az asszony szeretője között. A rendező a népi Lengyelországban gyakori kettős élet kérdését feszegeti, amely valójában az összes szereplőt érinti, mindannyian „a rendszer áldozatai”. Másfelől azonban azt is látjuk, hogy egyik tisztességtelen lépés a másikat hozza maga után, s egyre mélyebbre taszítja a megingókat. A Los Angeles-i bemutatón jelenlévő Zsigmond Vilmos operatőr a film megtekintése után azt mondta róla, hogy „a múlt év legjobb külföldi filmje”.

Paweł Sala Macskás Teréz Anya /MatkaTeresa od kotów/ című alkotása, amely a színházi rendező Sala első filmje, néhány évvel korábban történt tragikus eseményeket dolgoz fel. A címben szereplő tanácstalan, fia gyűlölködésének kitett Teréz Anya mindenáron a lelki békéjét keresi – hasztalanul. Végül – valójában az elején, mivel a film cselekménye visszafelé zajlik – a két fiútestvér megöli az anyját. Az erőszaknak nem feltétlenül van konkrét oka. Létezik, csak úgy. Mint a frusztráltság, kielégítetlenség és tanácstalanság ellenszere.

Przemysław Wojcieszek először színházi változatban bemutatott Made in Poland c. filmje tanulmány az agresszióról. Egy lakótelepi fiú a homlokára tetoválja a „FUCK OFF” kifejezést, mindenkit gyűlöl, egy fémrúd helyettesíti számára a párbeszédet. „A dühöngés a XX. század AIDS-e” – mondja, és konok kitartással keres menedéket és tekintélyeket az anyjánál, a papnál vagy a tanáránál. Przemysław Wojcieszek filmjének erejét kétségkívül a forma adja. Jolanta Dylewska fekete–fehér, kvázi-dokumentarista felvételei, a rendkívül dinamikus, Boguś dühét felerősítő montázs és a cselekményt időről időre megszakító, a punk fanzine-ok agresszív stílusára jellemző, rövid animációs betétek.

Jan Jakub Kolski Velence /Wenecja/ című filmjében a rendező egy gyermek szemével láttatja a háborús sorsokat. A főhős, a valóság elől menekülve, külön ábrándvilágot teremt magának. Olyan fiú sorsával ismerkedünk meg, akinek gyermekkorát félbeszakítja a háború, mert váratlanul vidékre kell édesanyjával menekülnie. Mindez megakadályozta abban, hogy tervei szerint Velencébe utazhasson, ami felnőtté válásának jele lett volna. A film elsősorban Artur Reinhart operatőr tehetségét dicséri. A film szinte minden jelenete festői, érzéki szépséggel, különleges érzékenységgel lepi meg a nézőt.

Arkadiusz Jakubiak Egyszerű történet a szerelemről /Prosta historia o miłości/ című alkotását némely kritikusok példaként hozzák fel arra, hogy a moziban nem feltétlenül a szürke valóságnak vagy a múlttal történő szembenézésnek kell dominálnia ahhoz, hogy a nézők valami új és friss szellemmel találkozzanak. A címbeli történet pedig egyáltalán nem is olyan egyszerű. Két, vonaton utazó narrátor kigondol egy történetet a véletlenül találkozó két főhős szerelméről, ezt aztán filmre veszik, s hogy a dolog tovább bonyolódjék, a főhősöket alakító szereplők egymásba szeretnek.

Juliusz Machulski (Szexmisszió, Vabank) ezúttal a lengyel moziban ritka műfajhoz nyúlt, és bemutatta a lengyel „Addams családot” a véres Bölcsődalban /Kołysanka/. Az ideiglenesen egy mazóviai faluban lakó vámpírcsalád története intelligens stílusparódia. Rejtélyes körülmények között sorra tűnnek el a festői szépségű település lakói és vendégei. Az atmoszféra, mint a legjobb bűnügyi filmekben, jelenetről jelenetre sűrűsödik, a feszültséget pedig tovább növeli a nyomozás, amelyet egy rendőrpáros végez. A nyomok azonban megszakadnak, viszont egyre újabb és újabb ártatlan áldozatok tűnnek el nyomtalanul.

Minden előadás mellé levetítünk egy Oscar-díjra jelölt (2003), kivételes filmet, Tomek Bagiński Lengyelország animált története /Animowana historia Polski/ című alkotását, amely 2010-ben elnyerte a legjobb vizualizációért járó Animago-díjat, és nagy tetszést keltett a múlt évi sanghaji világkiállításon. Valójában sajátos impresszióval van dolgunk, amely egyúttal, alig 8 percben, nagy kifejezőerővel bemutatja Lengyelország történetét.

Takács Malgorzata

 

 

PROGRAM:

KICSI RÓZSA  /RÓŻYCZKA/
2010, 118 perc

A XX. század hatvanas évei. Az ismert író beleszeret egy nála jóval fiatalabb, szép nőbe. A nagy korkülönbség ellenére feleségül veszi a leányt nem is sejtve róla, hogy kapcsolatot tart egy másik férfival is, akihez nem csupán szenvedélyes érzelmek fűzik, hanem a titkosszolgálat által megtervezett veszélyes cselszövésben is részt vesz.

Filmelőzetes

rendező: Jan Kidawa Błoński
forgatókönyvíró: Maciej Karpiński, Jan Kidawa Błoński
operatőr: Piotr Wojtowicz
zeneszerző: Michał Lorenc

díszlettervező: Joanna Białousz
producer: Włodzimierz Niderhaus,  Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych
szereplők: Andrzej Seweryn, Magdalena Boczarska, Robert Więckiewicz, Grażyna Szapołowska, Jan Frycz

 

MACSKÁS TERÉZ ANYA  /MATKA TERESA OD KOTÓW/
2010, 95 perc

Valóságos eseményen alapuló, megrázó történet két fiútestvérről, akik brutális módon megölték anyjukat. Nyomon követjük, ahogyan egyre nő a gyűlölet és harag a látszólag mindennapi, szerény családban. A filmben az a leglényegesebb, amit nem látunk. Egy titok, amely fogva tartja a nézőt, de amelyre sosem derül fény, s így a néző egyedül marad egy sor kérdéssel, saját kétségeivel.

Filmelőzetes

rendező: Paweł Sala
forgatókönyvíró: Paweł Sala
operatőr: Mikołaj Łebkowski
zeneszerző: Marcin Krzyżanowski
díszlettervező: Katarzyna Jarnuszkiewicz

producer: Sławomir Rogowski, Zespół Filmowy Rozwój
szereplők: Ewa Skibińska, Mariusz Bonaszewski, Mateusz Kościukiewicz, Filip Garbacz

 

MADE IN POLAND
2010, 90 perc

A 17 éves Boguś Kowalski egy szép napon arra ébred, hogy amit a világnak üzenni akar, azt a „fuck off” fejezi ki leginkább, s ezt a homlokára tetoválja. Amikor a telefonfülkék és autók rongálása sem csökkenti dühét, különféle „tekintélyekhez” – a paphoz, a tanárához, az anyjához – fordul, ám ők sem tudják enyhíteni a fiú frusztráltságát.

Filmelőzetes

rendező: Przemysław Wojcieszek
forgatókönyvíró: Przemysław Wojcieszek
operatőr: Jolanta Dylewska

zeneszerző: Jakub Kapsa
díszlettervező: Natalia Kabanow
producer: Paweł Rakowski és Rafał Widajewicz, Gruppa Rafał Widajewicz
szereplők: Piotr Wawer jr, Przemysław Bluszcz, Janusz Chabor, Eryk Lubos, Grzegorz Sowa

 

VELENCE  /WENECJA
2010, 114 perc

A film meg nem történt utazást mesél el. Olyan történetet, amelyben a vágyakozás ereje lehetővé teszi, hogy a családi birtok elöntött pincéje a Föld legromantikusabb városává változzék. A két világ határán egy fiú felnőtté válik. A „velencei” pincében, miközben odakinn a háború vihara dúl, nagy remények és szenvedélyek ébrednek.

Filmelőzetes

rendező: Jan Jakub Kolski
forgatókönyvíró: Jan Jakub Kolski
operatőr: Artur Reinhart
díszlettervező: Joanna Macha
zeneszerző: Dariusz Górniok
producer: Michał Kwieciński, produkcja: Akson Studio
szereplők: Magdalena Cielecka, Agnieszka Grochowska, Grażyna Błęcka-Kolska

 

 

EGYSZERŰ TÖRTÉNET A SZERELEMRŐL  /PROSTA HISTORIA O MIŁOŚCI/
2010, 80 perc

Ez a független film tipikus film a filmben. Két forgatókönyvíró, miközben vonattal a Hel félszigetre tart, egy nő és egy férfi történetét meséli nekünk. A nézők szemeláttára igyekeznek létrehozni egy film-forgatókönyvet: szerelemről szóló egyszerű történetet. Aleks és Marta beszélgetni kezd egymással… hirtelen kiderül, hogy filmforgatáson vagyunk.

Filmelőzetes

rendező: Arkadiusz Jakubik
forgatókönyvíró: Mieczysław Sobieszczański
operatőr: Mirosław Jakubik
díszlettervező: Włodzimierz Szyrle
zeneszerző: Jarosław Wójcik
producer: Wiesław Łysakowski és Arkadiusz Jakubik, Studio Filmowe Tramway
szereplők: Magdalena Popławska, Rafał Maćkowiak, Ewa Lorska, Jacek Lenartowicz, Bartłomiej Topa, Edyta Olszówka

 

 

BÖLCSŐDAL /KOŁYSANKA/
2010, 95 perc

Rejtélyes körülmények között sorra tűnnek el egy festői szépségű település lakói és vendégei. Az atmoszféra, mint a legjobb bűnügyi filmekben, jelenetről jelenetre sűrűsödik, a feszültséget pedig tovább növeli a nyomozás, amelyet egy rendőrpáros végez. A nyomok azonban megszakadnak, viszont egyre újabb és újabb ártatlan áldozatok tűnnek el…

Ismerd meg a piros sportcipő titkát!

Filmelőzetes

rendező: Juliusz Machulski
forgatókönyvíró: Adam Dobrzycki
operatőr: Arkadiusz Tomiak
díszlettervező: Wojciech Żogała
zeneszerző: Michał Lorenc
producer: Juliusz Machulski, produkcja: Studio Filmowe Zebra
szereplők: Robert Więckiewicz, Małgorzata Buczkowska, Janusz Chabior, Antoni Pawlicki

 

 

LENGYELORSZÁG ANIMÁLT TÖRTÉNETE  /ANIMOWANA HISTORIA POLSKI/
2010, 8 perc

A sanghaji világkiállítás lengyel pavilonjának tartozékaként készült oktató-ajánló film.

Filmelőzetes

rendező: Tomek Bagiński
producer: Marcin Kobylecki, Platige Image

Videók