Lem on!

Egyéb

OPEN NIGHT -EURÓPAI KULTURÁLIS INTÉZETEK ÉJSZAKÁJA Egy est Stanisław Lemmel. Filmvetítések, kerekasztal-beszélgetés, koncert, VJ/DJ, és ami még belefér! Résztvevők: Mucsi Zoltán, Mérő László, Sirály Dóri, Rovar 17, Kiégő Izzók, DJ Cadik, Spidronműhely Színházi Társulat,

2011. május 6. (péntek), 18.00

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15

 A sci-fi irodalom nagy mestere, Stanisław Lem alakja köré épülő tematikus programsorozat a Kulturális Intézetek Éjszakáján. A Lem on! programsorozat keretében különféleképp idézzük majd fel a sci-fi irodalom e nagy mágusának alakját: filmvetítésekkel, beszélgetésekkel és nem utolsósorban zenei programokkal, valamint űrbüfével, „LEMonádéval” és fergeteges hangulattal és Mucsi Zoltánnal várjuk a látogatókat!

 A kilencven évvel ezelőtt született Stanisław Lem (1921-2006) méltán nevezhető a sci-fi irodalom világhírű klasszikusának, s egyben a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom legsikeresebb „exportőrének”, akinek 41 nyelvre lefordított könyveiből több mint 30 millió példány kelt el világszerte. A futurológia, tudományos-technológia, mesterséges intelligencia, kibernetika témaköreivel foglalkozó író művei mind a mai napig rendkívüli népszerűek. Ennek oka, hogy a fantasztikus irodalom e sajátos hanggal, humorral szőtt alkotásaiban megtaláljuk a filozófus kézjegyét is, akit az emberiség jövőjének perspektívái izgatnak. Fantasztikum, irodalmiság, kiváló meseszövés, társadalomkritikai éltől sem mentes sziporkázó humor, közérthető nyelvre fordított tudományosság keveredik műveiben.

 

ProgrameLEMek:

18:00  - Filmvetítés: Pater Sparrow 1 című alkotása (2008)

színes, fekete-fehér, magyar krimi, 91 perc, 2009  
rendező: Pater Sparrow, író: Stanislaw Lem, forgatókönyvíró: Góczán Judit, Pater Sparrow
főszereplők:Mucsi Zoltán (Phil Pitch), Sinkó László (Swan Tamel), Kerekes Vica (Maya Satin), Mácsai Pál (Al F. Eveson), Balázs Zoltán (Richard Lance), Krzysztof Rogacewicz (Doctor Anselmi), Czukor Balázs (Agnus Andersen), Haumann Máté (Tom Keats), Bíró Krisztina (Sondra Dolphin)

Az értékes ritkaságairól híres könyváruházban éppen záráshoz készülődik a személyzet, amikor egy titokzatos zarándok felbukkan az üzletben. Állítása szerint egy könyvért utazta át a világot, amit a bolttal együtt megálmodott, ezért kérésére a raktárba mennek azt felkutatni. A raktárban értetlenül konstatálják, hogy az összes könyv lecserélődött egy addig ismeretlen könyv példányaira, az üzletrészbe visszaérkezve pedig döbbenten látják, hogy az egy perccel azelőtt még meglévő árukészlet is nyomtalanul eltűnt. Helyette ugyanazzal a szerző és kiadó nélküli könyvvel van feltöltve az üzlet, melynek címe: "1". A helyszínt lezárja a "Valóságvédelmi Hivatal" és megkezdi a nyomozást Phil Pitch különleges ügynök vezetésével, aki a paranormálisnak vélt csalások magabiztos leleplezéséről híres. 

 

19:30 - 21:00  Go-LEM

Reflexiók és impressziók Stanisław Lem alakjáról, könyveiről, és Tomasz Lem nemrég megjelent Földközeli kalandok című könyvéről (Typotex Kiadó). A beszélgetés résztvevői: Mérő László matematikus, Sirály Dóra, grafikus, a Kiberiada - Magafia Majmász képregényadaptációjának szerzője (Roham kiadó, 2008)

Közreműködik: Mucsi Zoltán

A beszélgetés után levetítjük Andrzej Wajda Rakottas című, 1969-es kultikus lengyel tévéfilmjét.

 

 

 

 

 

 

 

 

21:00  
Intergalaktikus Spaceship Trip
Rovar17 koncertje

A Rovar17 egyszerűen csak zaj.
Bonyolultabban: mandragóra, boszorkányégetés, kín, gyerekek gonosz mosolya. Üszökből épített rozoga kunyhó, amit a szél tart

össze, a varjak sóhaja, mikor már
semmi nem jön rendbe, hiába romlik el...
Mindez túl van már 200 koncerten és performance-on 22 országban bemutatva.

 

 

21:30   LEMezeLEM

VJ/DJ-party

Kiégő Izzók: Noll Márton, Bradák Balázs film, animáció, látvány, vetítés, fotó, installáció, meg ami még belefér... DJ Cadikkal fűszerezve, holdjárón tálalva.

A Kiégő Izzók Magyarország egyik legelismertebb vizuális műhelye. Évek óta meghatározó szerepet játszik a kortárs vizuális kultúra megújításában, legyen szó koncert- vagy partivizuálról, fényinstallációról, videóklipről vagy akár (hogy az egyik legnagyobb sikerű munkát említsük) a berlini Magyar Ház oldalfalának életre keltéséről.

 

További filmvetítések:

Rakottas, r: Andrzej Wajda, lengyel tévéfilm, 1969

Lengyel Televízió

A forgatókönyvet írta: Stanisław Lem
Rendezte: Andrzej Wajda
Fényképezte: Wiesław Zdort
Zene: Andrzej Markowski
Szereplők: Bogumił Kobiela, Ryszard Filipski, Anna Prucnal, Tadeusz Pluciński, Jerzy Zelnik

A film főhőse Ryszard Fox autóversenyző, aki a 2000. évben él, amikor az orvostudomány az emberi szervek átültetése terén immár fantasztikus eredményeket ért el. Minthogy balesetei után a férfin számos műtétet hajtottak végre, felmerül a kérdés: ki is most ön valójában, Ryszard Fox?

Maszk (Maska) r: Quay testvérek, angol-lengyel rövidfilm, 2010

 

 

További közreműködő:
Spidronműhely Színházi Társulat

Együttműködő partnerünk:
Typotex Könyvkiadó

 A helyszínen különleges űrbüfével várjuk a látogatókat a Cafe Csiga jóvoltából.