EUNIC NAP. Európa a színpadon

Egyéb

Az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek hálózata (EUNIC) – és a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011. április 2-i közös programja.

2011. április 2. (szombat), 10.00

Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest Rákóczi út 21

Április másodika, szombat egy olyan nap, amikor 16 budapesti székhelyű európai kulturális intézet – az EUNIC hálózat tagjai – egy sor művészeti eseményt szerveznek az Uránia Filmszínházban, a virágzó Tavaszi Fesztivál részeként. „Nem csak azt tűztük célul, hogy a rangos Tavaszi Fesztiválnak legyünk a részei, hanem hangsúlyozni szeretnénk, hogy az egyesült Európa – amelynek jelenleg Magyarország a soros elnöke – szellemi értelemben is megvalósult, a közönség felé fordulással megmutathatjuk azt a csodálatos kulturális változatosságot amelyet Európa nyújt” – jellemezte a projektet a EUNIC-Magyarország elnöke, Brînduşa Armanca. Az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek hálózata – EUNIC – 2007-ben alakult Brüsszelben jelenleg 26 tagállam 31 szervezetét tömöríti.

Az budapesti EUNIC Napot Horia Roman Patapievici, az EUNIC-Europe elnöke nyitja meg, és ez alkalommal találkozik az EUNIC-Magyarország tagjaival. A rendezvénynap a Színház vagy valóságshow? című kerekasztal-beszélgetéssel indul a színház és a televízió felelősségéről az internet világában, amelyet a Koppenhágai Színházi Akadémia hallgatóinak előadása, a Mask Games című pantomim-performance követ, a Dán Kulturális Intézet szervezésében.

Az Osztrák Kulturális Fórum 16:30-kor a Stelzhamma együttessel egy etno-jazz koncerttel jelentkezik. Az együttes tagjai Charly Schmid szaxofon, Gunter Wagner harmonika, H.–G. Gutternigg tuba és Ewald Zach ütőshangszerek. Az együttes több mint 120 koncertet adott Ausztriában, Belgiumban, Romániában, Németországban, Szlovákiában, Kínában és más országokban.

Az eseménysort az Olasz Kulturális Intézet folytatja 18 órakor, a Duo alterno együttessel Szerelmes dallamok Itáliából címmel; közreműködik: Tiziana Scandaletti szoprán és Riccardo Piacentini zongora. A duó több rangos fesztiválon, a világ számos pontján megfordult. Ezen a koncerten budapesti közönség elsősorban Ricardo Piacentini saját kompozícióit és „szerelmes dalait” ismerheti meg.

Az EUNIC-Napot a Jazzmozdony zárja. A zenei utazás 20 órakor kezdődik, szervezője a Budapesti Román Kulturális Intézet, amely immár két éve jelen van ezzel a zenei védjeggyel a magyarországi zenei életben. Hét ország nyolc zenésze lép fel ezen a szokatlan együttesben, mindannyian az európai jazz jeles képviselői: Christina von Bülow szaxofon (Dánia), Eugen Gondi ütőshangszerek (Románia), Wojtek Groborz zongora (Lengyelország), Robert Ragan nagybőgő (Szlovákia), Juhász Gábor gitár (Észtország), Hans van Vliet harsona (Hollandia), Schreck Ferenc harsona (Magyar Jazz Szövetség) és Gyárfás István gitár (Magyarország), az esemény zenei koordinátora.

A programok látogatása ingyenes!

 

  

 

A LENGYEL INTÉZET AJÁNLÁSÁVAL: Jazz Locomotive (PL/H /DK/RO/SK)

Wojciech Groborz – zongora

Juhász Gábor – gitár

Christina von Büllov –sax

Eugen Gondi – dob

Robert Ragan – nagybőgő

 

WOJTEK GROBORZ

 Tanulmányait a krakkói Zeneakadémián végezte cselló, zongora és harsona szakon, de fontosabb volt számára a jazz muzsika, amelyet már 14 éves óta játszott és mindezt rögtön Tomasz Stańko és Zbigniew Seifert vezetésével. 1975-ben mutatkozott be hivatalosan a jazz színtéren a krakkói Zaduszki Jazzowe jazzfesztiválon. 1978-tól az európai hírű Extra Ball együttes tagja volt, amellyel bejárta az európai és amerikai fesztiválokat és klubbokat. A 80-as években olyan lengyel sztárokkal játszott együtt, mint Janusz Muniak, Jan Ptaszyn Wróblewski vagy Henryk Majewski. Ekkor alapította híres Axis és később After Action Satisfaction nevű együttesét, amellyel a korszak egyik alapvető kultuszlemezét, az After Action-t rögzítette lemezre. 1987 óta a legendás krakkói Jazz Band Ball Orchestra tagja, de saját Wojtek Groborz Trio nevű zenekarával is koncertezik világszerte.

 www.groborz.com

Sajtószoba 

Videók