SZOBORAVATÁS GÖDÖLLŐN

Egyéb

Margó Ede Chopin szobrának újraavatására Gödöllőn, a Frédéric Chopin Zeneiskola előtt.

2010. december 18. (szombat), 11.00

Frédéric Chopin Zeneiskola

Gödöllő, Ady E. sétány 1

2010 december 18-án kerül sor Margó Ede 1929-ből származó Chopin szobrának újraavatására Gödöllőn, a Frédéric Chopin Zeneiskola előtt.

A fővárosi pályázatra jelentkező neves magyar szobrász célja Chopin magával ragadó romantikus zenéjének szimbólumokba ültetése volt, ezért helyezett a zongorája mögött alkotó zeneszerző elé egy zenei extázisban lévő táncospárt. A szobor-együttes megbotránkoztatta a korabeli közízlést, ezért a város csak jóval a szobor elkészülte után vásárolta meg az emlékművet. Eredetileg a Horváth-kertben akarták felállítani 1930-ban, de csak 1938-ban avatták fel a kőbányai Szent László téren. A világháborút szerencsésen átvészelte, majd 1948-ban raktárba került. Több helyen tárolták, a hetvenes évek végén Szentendrén állították ki. 1983. decemberében a gödöllői zeneiskola igazgatójának javaslatára a Grassalkovich-kastéllyal szemközti zeneiskola kertjében helyezték el, az iskola pedig ekkor vette fel Chopin nevét.

A szabadtéri szobor az időjárási viszontagságok hatására, valamint hányattatott sorsa miatt alapos tisztítást és konzerválást igényelt. A lengyel zeneszerzőóriás születésének kétszázadik évfordulója alkalmából végre sor kerülhetett a megragadó szépségű romantikus alkotás helyrehozatalára, magyar és lengyel intézmények összefogásának köszönhetően.