Filmvetítés

Film

Roman Polański: Az elítélt géniusz -drámadokumentumfilm.

2010. november 18. (csütörtök), 18.00

Lengyel Intézet

Budapest, VI. Nagymező u. 15

A Lengyel Intézet 2011 január 20-ig látja vendégül a lodzi Filmmúzeum által összeállított, Roman Roman Polański életét, munkásságát standfotókon, werkképeken, plakátokon keresztül bemutató bőséges, monografikus tárlatot. A kiállításhoz kapcsolódva mutatjuk be a közönségnek a Budapest Film jóvoltából a Roman Polański: Az elítélt géniusz -drámadokumentumfilmet.

Roman Polanski: Az elítélt géniusz (DVD)
(Roman Polanski: Wanted and Desired) 2008, 99’

A világ egyik fele imádja, a másik üldözi.

Roman Polanski kicsit szomorkás, de igaz és zseniális filmjei örökké beírták magukat a történelembe. Mégis van hely, ahol legszívesebben a börtön hűvös és nyirkos falai közt látnák.

Miután boldog házasságát egy brutális gyilkosság törte derékba - felesége, az álomszép Sharon Tate hippik áldozata lett - Polanski belevetette magát a hollywoodi drogos alvilág mélységeibe. Ezt addig folytatta, amíg a rendőrség letartóztatta kábítószer birtoklásáért és egy kiskorúval (13 éves lány) történő szexuális kapcsolatért egy partin. Mielőtt kimondták volna az ítéletet, a rendező Európába menekült. Ez a film a botrány körüli média – őrjöngésről szól, korabeli interjúkkal: kollegákkal, barátokkal, ügyvéddel és magával az áldozattal… A dokumentumfilm próbálja feltárni az igazságot és a realitást az egy egész életen át tartó üldözésben és intrikákban.

 
Rendező: Marina Zenovich
Szereplők: Pedro Almodóvar, Marilyn Beck, Michael Caine, Dick Cavett, Joan Collins, Faye Dunaway, Mia Farrow, Jack Nicholson, Roman Polanski
Műfaj: drámadokumentumfilm
Ország: USA-koprodukció

Forgalmazó: Budapest Film