Szimpózium

Egyéb

Az utca anatómiája: kutatások és beavatkozások a poszt-szocialista városi térben Művészeti, építészeti és civil kezdeményezések Kelet-Közép-Európában

2010. november 7. (vasárnap), 14.00 — november 7. (vasárnap), 19.00

Labor

1053 Budapest, Képíró u. 6. Térkép

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ, a MoME és a BME közös, angol nyelvű programja

Az elmúlt 20 év politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális változásai Kelet-Közép-Európában a városok jelentős átalakulását is eredményezték. A régió városai hasonló problémákkal küszködnak, és gyakran ugyanazokkal a kihívásokkal kényszerülnek szembenézni. Mégis, e városok között igen korlátozott a tapasztalatcsere: ezt a hiányt hivatott pótolni a KÉK által szervezett találkozó. A különböző politikai, gazdasági és társadalmi víziók csatatereivé váló városok új kihívásaira számos politikai válasz született – de ezzel párhuzamosan a szakmai, civil és kulturális szférák találkozópontjain is megkezdődött a városok átalakulásáról szóló gondolkodás. Építészek, képzőművészek és aktivisták közös munkája eredményeképpen számos innovatív és merész ötlet, megoldás, projekt született.

Milyen új módszerekkel és eszközökkel közelíthatő meg a kortárs város? Melyek a találkozási pontok az építészet, a képzőművészet, az urbanisztika és az aktivizmus között? Mi a szerepe kutatásnak és a beavatkozásnak a várossal foglalkozó kulturális projektekben? Hogyan képes egy kulturális projekt hatást gyakorolni a városi döntéshozókra? A találkozó ezekre a kérdésekre keres választ.

A találkozó első részében az Anatomy of a Street c. nemzetközi kutatás eredményei kerülnek bemutatásra, ahol Aleksandra Wasilkowska (Bęc Zmiana) és Dagmar Petrikova (Slovak Institute of Technology) beszámolói mellett Steierhoffer Eszter (Art Network Agency) és Polyák Levente (KÉK) közös, a 2010. júliusi London Festival of Architecture-ön díjazott projektje is bemutatásra kerül. A találkozó második részében ismét a varsói Bęc Zmiana képviseletében Grzegorz Piątek, a 2008-as Velencei Biennálé Arany Oroszlán-győztes pavilonjának kurátora beszél arról, hogy milyen eszközöket  szolgáltat a művészet a városról szóló vita létrehozásához. Ezt követően Jakob Hurrle, a prágai Multicultural Centre vezetője mutatja be a migráció városi jelenségeit vizsgáló programjait, majd Constantin Goagea, a bukaresti Zeppelin vezetője beszél a szervezet bukaresti lakótelepek köztereinek problémáira megoldást kereső programjairól. A prezentációkat Ivan Kucina, a belgrádi Építészkar és a New York-i Parsons the New School of Design tanára, a Belgrádi Nemzetközi Építészeti Hét programigazgatója zárja, az önszabályozó városi folyamatokról szóló előadásával.

 

Program

14.00 Steierhoffer Eszter & Polyák Levente: Anatomy of a Street: Budapest, Pécs, London

14.30 Aleksandra Wasilkowska (Bec Zmiana, Warsaw): Anatomy of a Street: Warsaw

15.00 Dagmar Petrikova (Slovak Institute of Technology): Anatomy of a Street: Bratislava

Kérdések, kávészünet

16.00 Grzegorz Piatek (Bec Zmiana, Warsaw): Debating the City: Art and Cultural Organisations

16.30 Jakob Hurrle (Multicultural Centre, Prague): Cultures from Around the Block

17.00 Constantin Goagea (Zeppelin, Bucharest): Zeppelin: Interventions in Socialist Neighborhoods

17.30 Ivan Kucina (Faculty of Architecture, Belgrade): Conditions of Self-Regulated Urbanity

18.00 Kérdések, vita

 

Részletes információ: http://www.anatomyofastreet.org/collaborations vagy itt.

 Az esemény támogatói: PATTERNS_Lectures (WUS Austria & ERSTE Stiftung), International Visegrad Fund, Lengyel Kulturális Intézet

 

A résztvevőkről :

Aleksandra Wasilkowska a Varsói Műszaki Egyetemen és a Bretagne-i Építészeti Iskolában folytatott tanulmányait követően 2007-ben a tér és a társadalom kutatásával foglalkozó műhelyt hozott létre Varsóban. Művészekkel, szociológusokkal, kutatókkal, és matematikusokkal dolgozik olyan projekteken, amelyek közös területek felfedezését segítik elő az építészet, a művészet és a tudomány között. Projektjeik új városi stratégiákat és a nyilvános térben megjelenő kollektív termelés modelljeit vizsgálják. Ilyenek például: Symbiotic City (2005), MultipliCity Disorder (2008), Warsaw as Emergent Structure:Em_Wwa 1.0 (2009), Assembling in Public (2010). Wasilkowska a következő kiállításokon vett részt: Warsaw under Construction (Modern Művészeti Múzeum, Varsó, 2009, 2010); Expectation (Bec Zmiana Foundation, Varsó, 2009); Extremely Rare Events (Kortárs Művészeti Központ, 2009); The Witch is Watching (Avantgárd Intézet, Varsó, 2010). Befejezett projektek: [No.Platform] (Zachęta Nemzeti Múzeum, Varsó), Ideiglenes építmény (Chelsea College of Art és Design, London, 2010). A Warsaw as Emergent Structure c. kiavány a Bęc Zmiana Foundation kiadásában jelent meg, 2009-ben. Aleksandra Wasilkowska Agnieszka Kuranttal Lengyelországot képviseli Velencében a 12. Építészeti Biennálén. www.olawasilkowska.com ; www.labiennale.art.pl

Grzegorz Piątek építész, kritikus, a varsói Politechnikum Építészmérnöki Karán 2006-ban szerzett diplomát. Különböző építészeti, design és urbanisztikai témájú könyvekben és katalógusokban jelentek meg cikkei, mint a Notes from Warsaw (Warsaw 2007), Wallpaper City Guide. Warsaw (London 2008), Stadium X. A Place That Never Was (Warsaw 2008), Hotel Polonia. The Afterlife of Buildings (Warsaw 2008), Architektura Polska/Polen Architektur (Vienna 2008), Warschau. Der thematische Führer durch Polens Hauptstadt (Stuttgart 2009), Use It. Warsaw map (Warsaw 2008, 2009 – 2 editions). The Promised City (Warsaw-Berlin 2010). 2005 óta az Architektura-murator c. folyóirat szerkesztője. Kurátori tevékenysége: Hotel Polonia. The Afterlife of Buildings (Jarosław Trybuś-sal), Lengyel Pavilon a 11. Velencei Építészeti Biennálén, Arany Oroszlán a legjobb nemzeti részvételért. Open:Poland. Architecture and Identity (Rob Wilsonnal, RIBA, London, 2009); Modernización (J. Trybuś-cal, Cuenca, Barcelona, 2010); Mountains for Warsaw! (Varsó, 2009), Pleasure, városi beavatkozások (Varsó Under Construction 2 Fesztivál, 2010). Díjai: a Kulturális és a Nemzeti Örökség Minisztériuma díja Lengyelország külföldi promóciójáért (2009). A 2016-os Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Varsó nagykövete.Steierhoffer Eszter művészettörténész, kurátor. Budapesten illetve Olaszországban hallgatott művészet- és építészettörténetet, majd a Royal College of Art-ban szerezte meg kurátori (MA) diplomáját. Jelenleg a Royal College of Art Critical and Historical Studies doktori hallgatója, és a Magyar Kulturális Központ Art Network Agency programját irányítja Londonban. A 2010-es London Festival of Architecture díjazott magyar projektje, az Anatomy of a Street társkurátora.

Polyák Levente urbanista, kutató és kritikus. Építészetet, urbanisztikát, szociológiát és művészetelméletet tanult Budapesten és Párizsban, jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója, ahol városi tanulmányokat és építészetelméletet tanít. Levente az elmúlt évelben dolgozott a New York-i, párizsi, budapesti és pécsi önkormányzatoknak, illetve működött közre különböző projektekben. A KÉK – Kortárs Építészeti Központ tagjaként kortárs városi és építészeti jelenségekkel foglalkozó eseményeket szervez. Publikációiban és elméleti munkájában az építészet, képzőművészet, urbanisztika, földrajz, radio és film közötti köztes területeket kutatja. Az Anatomy of a Street projekt társkurátora.

Dagmar Petrikova a pozsonyi Slovak University of Technology Menedzsment Intézetének tanárja, a Területfejlesztési Tanszék vezetője, és a Central European Research and Training Centre in Spatial Planning igazgatója. Munkája során a várostervezés társadalmi dimenzióira, a közösségi részvételre és a barnamezős fejlesztésekre koncentrál.

 

Jakob Hurrle a Berlin Technische Universität-en szerzett várostervezői diplomát. Diplomamunkájában a roma közösségeket megcélzó kelet-szlovákiai fejlesztési projekteket értékelt. Jakob a közép-európai Plotki egyik alapítója. Szerkesztőként dolgozott a www.migrationonline.cz oldalon, és kutatóként az Intercultural Map projekten. 2007 februárja és 2010 áprilisa között a Multicultural Center Prague igazgatója volt. A Portland-i Western States Center-ben folytatott kutatása óta a Multicultural Center Prague Flexi-In-Security projektjén dolgozik. Emellett közreműködője a PragueWatch elnevezésű szervezetnek, amely a cseh főváros városfejlődését vizsgáló webportált működtet.

Constantin Goagea építész, építészeti szakújságíró és kutató. Munkája során a kortárs kultúra, a technológia és az emberi környezet kapcsolatát vizsgálja, melyben az innovatív építészet is szerepet játszik. Okleveles építész Bukarestben, a szakmai szervezetek aktív tagja, valamint rendszeresen meghívott előadó, tanácsadó és zsűritag. 2000 óta az Arhitectura c. magazin igazgatója. A 2006-os Velencei Biennálé Román Pavilonjában megrendezett “Remix. Egy ország töredékei" c. kiállítás társszerzője. A 2008-ban létrejött Zeppelin Egyesület alapító tagja. Kiemelt érdeklődési területe: a posztszocialista város fejlődése, lehetőségek és problémák a szomszédos szocialista országok között, városi rendszerek és identitás Közép- és Kelet-Európában. Jelenleg Bukarestben él.

Ivan Kucina főállású oktató a Belgrádi Egyetem Építész Tanszékén, valamint óraadó tanár a New York-i School of Design Strategies, Parsons The New School for Design-nál. Ivan kutatásainak fókuszában az építészet és az urbanisztika átmeneti folyamatai állnak, különösen az informális építészeti stratégiák és az ellenőrizetlen folyamatok a nyugat-balkáni városok átalakulásában. Fontosnak érzi, hogy megértsük az újonnan kialakuló tér-idő paradigmákat az építészetben és a várostervezésben egyaránt. Ivan a Belgrádi Egyetemen számos együttműködési csereprogramot hozott létre olyan építészeti iskolák között, mint a Berlage Intézet, TU Wien, TU Delft, KTH Stockholm, Roma 3 Egyetem és a Parsons The New School for Design (New York, USA). A 2008-ban megjelent "15/3" tankönyv – mely a belgrádi Építész Tanszék Bevezetés az építészetbe c. kurzusához kapcsolódik – innovatív módszertant kínál a tér-forma dialektikájának megértéséhez. Ivan Kucina egyúttal aktív építész is, különböző interdiszciplináris építészeti és design projekteken (pl. várostervezés, lakóépületek, kiállítások) dolgozik együtt Nenad Katic építésszel. 2006-ban társalapítója volt a Belgrádi Nemzetközi Építészeti Hétnek, jelenleg a rendezvény programigazgatója.

 

Szervező: KÉK – Kortárs Építészeti Központ
Partnerek : PATTERNS_Lectures (WUS Austria & ERSTE Stiftung), Visegrádi Alap, Lengyel Intézet