VERSENY VAGY EGYÜTTMŰKÖDÉS?

Egyéb

A konferencia lengyel részvevője: KRYSTYNA MEISSNER, ügyvezető és művészeti igazgató, Wroclawski Teatr Wspólczesny

2010. szeptember 23. (csütörtök) — szeptember 25. (szombat)

MÜPA

1095 Budapest IX., Komor Marcell u. 1.

A Művészetek Palotája, mint a konferencia kezdeményezője és rendezője elsősorban Közép- és Kelet-Európa előadóművészeti életének képviselőit szólítja meg azzal a céllal, hogy a régió kulturális együttműködéseit elemezze és segítse. A konferencia ugyanakkor hangsúlyozottan európai is, egy földrajzi területet a térkép alapján emel ki ugyan, de országainak gazdag, sokrétűen egymásra ható kulturális örökségét nem választja el az európaiság eszmerendszerétől. Távol kívánja tartani magát minden olyan véleménytől, ami az „ex…” címkékkel vagy a „keletiség” egzotikumával operál, ugyanakkor nem menekül az ellenazonosság védőbástyája mögé, feltörekvő bezzeg-területként határozva meg a régiót. Az előadók között ugyanakkor olyan nyugat-európai szakemberek is részt vesznek, akik beható ismerettel rendelkeznek a fenti területről.

Krystyna Meissner

Lengyel tanulmányokból a Varsói Egyetemen, rendező szakon pedig a Varsói Állami Színiakadémián szerzett diplomát. Dráma-, opera- és televíziós színházi rendezőként, továbbá színházi menedzserként dolgozik, illetve különböző színházi fesztiválokon vesz részt alkotóként, szervezőként, igazgatóként. Tagja az Informális Európai Színházi Találkozónak. Többszörösen is zsűritag volt az Európai Színházi Díj kiosztóján Taorminában.

Több színház ügyvezető és művészeti igazgatója, köztük:

Kruczkowski Színház – Zielona Góra
Horzyca Színház – Toruń
Stary Teatr – Krakkó
1999. január 1. óta a Wrocławski Teatr Współczesny ügyvezető és művészeti igazgatója.

Az első lengyel színházi fesztiválok igazgatója: az Észak-Lengyelországi Színházi Fesztivál, továbbá a Kontakt Nemzetközi Színházi Fesztivál kitalálója és igazgatója, mindkettő Toruńban. Ezen kívül a 2001 októberében megnyitott, világhírű DIALOG-WROCŁAW Nemzetközi Színházi Fesztivál megteremtője, szervezője és igazgatója.

Krystyna Meissner számos kitüntetés, nemzetközi elismerés és díj tulajdonosa.