Művészet kilátással 3.

Egyéb

Művészet kilátással 3.

2010. május 28. (péntek), 17.30

Platán Galéria

Budapest, VI. Andrássy út 32.

Művészet kilátással 3.

Felkért társulat: Pont Műhely

A Platán Galéria új programsorozattal jelentkezik 2010-ben, melyben a kiállítások közötti egyhetes szünetben az előadóművészet kap teret. Minden alkalommal egy-egy felkért magyar alkotó élhet a lehetőséggel, hogy a galéria terét és környezetét játéktérré alakítsa.

A Művészet kilátással sorozatban a kísérletezésre helyezzük a hangsúlyt és az alkotókat arra ösztönözzük, hogy ebben a nem színházi térben helyspecifikus akciókat, hosszabb-rövidebb performanszokat dolgozzanak ki. Nem célunk egészestés előadások létrehozása, helyette arra törekszünk, hogy a közönség bátor és izgalmas kísérleteket láthasson, s adott esetben a felkért alkotót új oldaláról ismerhesse meg.

Tánc és mozgásszínházi akciók után, harmadik alkalommal, május 28-án, a bizarr humoráról ismert Pont Műhely tesz egy különös kísérletet a zene és a lengyel irodalom találkoztatására.

A Keszég László vezette, erőteljes társadalomkritikájáról ismert Pont Műhely színházi társulás 1992-ben alakult, és azóta, saját bevallásuk szerint - elhivatottan munkálkodnak a világ megváltásán, és ha ez mégsem sikerülne, akkor legalább okot adnak egy jó kis kacagásra.

A társulat ezúttal Bruno Schulz, a drohobicsi gettóban 1942-ben meggyilkolt galíciai zsidó, az aprótermetű rajztanár és művész, egy vékonyka kötetben elférő irodalmi életművéből merít: Csótányok című novelláját dolgozzák fel egy zenei perfromansz keretében.

Eszterházy Péter szerint Schulz tudta, amit mindenki tud (tud és elfelejt), de akkor, túlzón szólva, csupán Gombrowicz és Kafka tudott, hogy bármi megtörténhet Ez a bármi megtörténhet, pedig az abszurditás határait tolja ki a végletekig, melynek feloldásához vagy túléléséhez elengedhetetlen a Pont Műhely humora.

Koncepció: Márkos Albert

Előadók: Keszég László, Márkos Albert, Szesztay Dávid

Koncepció és szervezés: Erdődi Katalin, Kőhegyi Ilona, Pintér Gábor

A program ingyenesen látogatható!

Bővebb információ:

Pont Műhely

Body Moving