LÉPTÉKEK Konferencia, 1960 – 2010

Egyéb

LÉPTÉKEK Konferencia, 1960 – 2010 épületek > városok > tájak > Európa Budapesti workshop, 2009. október 3-4. Nyilvános előadások: 2009. október 3. 17.00 Helyszín: Loffice – Budapest, VI., Paulay Ede u. 55.

2009. október 3. (szombat), 19.00

Loffice

LÉPTÉKEK Konferencia, 1960 – 2010
épületek > városok > tájak > Európa
Budapesti workshop, 2009. október 3-4.

Helyszín: Loffice – Budapest, VI., Paulay Ede u. 55.

Találkozás Európa közepén

Magyarország 2011-ben az Európai Unió elnökségének ad otthont. Ez az esemény a nemzetközi érdeklődés középpontjába állítja majd a kontinens egyik nagy múltú városát, Budapestet, melynek kultúráját a mai napig aktívan formálják a nyugati, illetve keleti hatások és trendek. A főváros közelgő elnöksége azt a lehetőséget is kínálja, hogy e kettős hatások által alakított kultúra aktuális értékei az Unió közössége számára az érdeklődés középpontjába kerülhessenek. Kezdeményezésünk célja ezért, hogy a kortárs kultúra egyre nagyobb érdeklődéssel kísért területei – az építészet és a tárgykultúra – nemzetközi kiállítás keretében mutatkozzanak be Budapesten. A kiállítás lehetőséget ad arra, hogy elindítsuk a Kortárs Design és Építészeti Triennále, Budapest (CoDA – Contemporary Design and Architecture – Budapest) rendezvény-sorozatot is, amely rendszeresen otthont ad majd a nemzetközi, valamint a Kelet- és Nyugat-európai kortárs építészeti- és tárgytervezés bemutatásának.

Nyilvános előadások:

Október 3, 17:00-19:30

17:00 Sz. Szilágyi Gábor, a CoDA Concept Kft ügyvezetőjének megnyitóbeszéde

17:10 Moravánszky Ákos: Európa látótávolságban

17:40 Lukasz Stanek: Léptékek: feljegyzések a világháború utáni Európa építészetéről

Az előadó amellett sorakoztat fel érveket, hogy a lépték koncepciója keretrendszerként szolgálhat a világháború utáni Európa eltérő politikai berendezkedésű régióinak építészeti és városépítészeti szempontból történő komparatív értelmezéséhez. Bár a lépték számos jelentéssel szerepel az építészeti diskurzusban, hiszen jelenthet egy megjelenítési technikát, de akár egy építészeti élmény fenomenológiai leírására is alkalmas, az előadás a terminust egy társadalmilag létrehozott platformként és társadalmi gyakorlatok összességeként értelmezi. A lépték ebben az értelmezésben lehetővé teszi az Európában az 1960-as évek óta végbement téralkotó és térformáló folyamatok elemzését, melyek során a gazdasági vezetés, jóléti elosztás és az állampolgárság által meghatározott nemzeti lépték egyre kisebb hangsúlyt kapott. Ezzel párhuzamosan megnőtt más – például a helyi, a regionális és a globális – léptékek szerepe, ez pedig olyasvalami, ami meghatározza a városi létforma alapélményét, és alapvetően átformálja mind az építészetet, mind pedig a városképet.

Lukasz Stanek a zürichi Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) kutató munkatársa. Nemrégiben (2008) védte meg tudományos disszertációját a Delft University of Technology egyetemen, és posztdoktori kutatást végzett az Institut d’Urbanisme de Paris intézetben. Megjelent tanulmányaiban egyebek mellett Lefebvre térelméletének új értelmezésével és a (poszt)szocialista várostervezéssel foglalkozik.

18:00 David Crowley: Kettős ügynökök: reflexiók a hidegháború építészetére és tárgykultúrájára

18:30 Cor Wagenaar: Miért bukott el a történelem: a Kelet és a Nyugat felborult egyensúlya

19:00 Kérdések, beszélgetés

A konferencia lengyel résztvevői:

Lukasz Stanek, Lengyelország / Svájc
a zürichi Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) kutató munkatársa

Marta Dziewańska
Művészettörténész és kurátor

Katarzyna Murawska Muthesius
A Varsói Nemzeti Múzeum kurátora

Michal Wisniewski
Építészettörténész, a krakkói International Cultural Centre munkatársa