CINEFEST

Film

Lengyel versenyfilmek a 6. CINEFEST Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválján

2009. szeptember 12. (szombat), 1.00

Művészetek Háza, Miskolc

Miskolc, Rákóczi u. 5.

Everything Flows, rendezte Edyta Turczanik
Gugara, rendezte Andrzej Dybczak, Jacek Nagłowski
Above the Pavements, rendezte Piotr Stasik
7109 km, rendezte Marcin Filipowicz
Triathlon, rendezte Bartosz Warwas
Goldfish, rendezte Tomasz Wolski

A fesztivál honlapja

A CINEFEST ÉLETMŰDÍJASA 2009-BEN: SŁAWOMIR IDZIAK

Sławomir Idziak lengyel operatőr, aki eddigi pályafutása során több mint negyven nagyjátékfilmet fényképezett számos országban. Tizennégy filmet készített Krzysztof Zanussival, köztük a Konstanst (Constans) és A nyugodt nap évét (Rok spokojnego słońca), amely a Velencei Filmfesztiválon 1984-ben Arany Oroszlánt nyert. Ő fényképezte 1980-ban Andrzej Wajda A karmester (Dyrygent) című, John Gielgud és Krystyna Janda főszereplésével készült filmjét is.

Krzysztof Kieślowskival számos filmben dolgozott együtt, a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején részese volt a rendező világsikereinek, legendás filmek képi világa köthető a nevéhez. A Rövidfilm a gyilkolásról (Krótki film o zabijaniu) 1988-ban világszerte ismertté tette Kieślowski nevét, ezt követte a Veronika kettős élete (La double vie de Véronique), amely az 1991-es Cannes-i Filmfesztiválon óriási sikert aratott és számos díjat nyert. Juliette Binoche főszereplésével készült a Három szín: kék (Trois couleurs: Bleu), mely az Arany Oroszlán és a legjobb női alakítás díja mellett a legjobb operatőr díját is elnyerte a Velencei Filmfesztiválon. Kieślowski halála után Idziak főleg Németországban és Hollywoodban dolgozott, többek között Ridley Scott, Taylor Hackford, David Yates, Andrew Niccol és Michael Winterbottom filmjeit fényképezte. A 90-es években számos hollywoodi produkcióban vett részt, ekkor készült a Gattaca (Ethan Hawke, Jude Law és Uma Thurman főszereplésével), az Életjel (Proof of Life, Russell Crowe és Meg Ryan főszereplésével), A sólyom végveszélyben (Black Hawk Down, Ewan McGregor, Eric Bana és Josh Hartnett főszereplésével), és az Arthur király (King Arthur, Keira Knightley és Clive Owen főszereplésével).

A sólyom végveszélyben fényképezéséért 2002-ben Oscar-díjra jelölték. 2007-ben ő fényképzte a Harry Pott er és a Főnix rendjét (Harry Potter and the Order of the Phoenix). Számos filmiskolában tanított , jelenleg Berlinben, Londonban és Koppenhágában oktat. Néhány éve létrehozott egy virtuális filmstúdiót, a Film Spring Open-t, melynek célja az online filmkészítés lehetőségeinek népszerűsítése, fiatal filmesek támogatása és alkotásaik széles közönséghez való eljuttatása.

Az életműdíj átadására a fesztiválnyitó ünnepségen kerül sor, szeptember 11-én, pénteken 17.30-kor.

Sławomir Idziak FILM LANDSCAPE–THE NECESSITY OF THINKING FORWARD címmel nyilvános mesterkurzust tart a CineFesten SZEPTEMBER 12-ÉN, SZOMBATON 11.00 ÓRAKOR A MŰVÉSZETEK HÁZA BÉKE-FUNZINE TERMÉBEN. (Angol nyelven, magyar szinkrontolmácsolással).