Csendes érintés / Varjak

Film

Lengyel filmek a Film Baltica Fesztiválon

2009. szeptember 17. (csütörtök), 22.30 — szeptember 19. (szombat), 1.00

KINO

Budapest, XIII. Szent István krt.16.

Lengyel filmek a Baltic Sea Festival keretében megrendezésre kerülő Film Baltica Fesztiválon:

2009. szeptember 17. (csütörtök), 20:30 - Csendes érintés (Dotknięcie ręki), rendezte: Krzysztof Zanussi

2009. szeptember 18. (péntek), 16:30 - Varjak (Wrony), rendezte: Dorota Kędzierzawska

A filmekről:

WRONY ) VARJAK ) THE CROWS

Reżyseria ) Rendezte ) Director: Dorota Kędzierzawska
Scenariusz ) Forgatókönyv ) Screenplay: Dorota Kędzierzawska
Zdjęcia ) Fényképezte ) director of cinematography: Artur Reinhart
Scenografia ) Díszlet ) Art director: Magdalena Kujszczyk
Kostiumy ) jelmez ) costume designer: Magdalena Biedrzycka
Muzyka ) zene ) music: Włodzimierz Pawlik
Produkcja ) gyártó ) Producer: Studio Filmowe OKO, Telewizja Polska
Obsada ) szereplők ) cast: Karolina Ostrożna, Kasia Szczepanik, Anna Prucnal, Małgorzata Hajewska, Ewa Bukowska

Mély, lélekelemző film, amely lelkiismeret-vizsgálatra szólít. Kicsit olyan, mint egy Kaspar Hauser-történet, a magáramaradottságról és az elhagyatottságról szól. Mégis, mikor a filmet nézve azt látjuk, hogy egy kilencéves kislány elindul szeretettel a szívében, Krakkó utcáin, bolyong, keres valakit, aki a társa lehetne, érezzük ugyan egyedüllétét, mégis örömmel követjük, vele sétálunk és fogjuk a kezét. Édesapja nincs, édesanyja pedig sohasem ér rá. S egyszer csak, mint a mesében, a kislány egy ódon udvaron, egy ablaküvegen át megpillant egy kétéves kisbabát. Természetes egyszerűséggel ölbe veszi, s a kislány "édesanyja" lesz. Hacsak egy napra is. A mai világ már csak ilyen. A szerepek felcserélődnek, s a szülők helyére is a gyerekek lépnek. Kicsit túl korán.

DOTKNIĘCIE RĘKI ) CSENDES ÈRINTÈS ) The Silent Touch

Reżyseria ) Rendezte ) Director: Krzysztof Zanussi
Scenariusz ) Forgatókönyv ) Screenplay: Peter Morgan, Mark Wadlow
Zdjęcia ) Fényképezte ) director of cinematography: Jarosław Żamojda
Scenografia ) Díszlet ) Art director: Ewa Braun
Kostiumy ) jelmez ) costume designer: Dorota Roqueplo
Muzyka ) zene ) music: Wojciech Kilar
Produkcja ) gyártó ) Producer: Mark Forstater Production Ltd., Studio Filmowe TOR, Metronome Productions A)S
Obsada ) szereplők ) cast: Max von Sydow, Lothaire Bluteau, Sarah Miles, Sofie Grabol, Aleksander Bardini, Beata Tyszkiewicz

A film főhőse a megöregedett és megkeseredett, lengyel származású, Holokauszt-túlélő zeneszerző, aki a második világháború után hazáját elhagyva, a hűvös Észak-Európában komoly sikereket ért el. Már a halál felé tart, amikor két fiatal robban be az életébe: egy lengyel fiú és egy dán lány. A krakkói egyetemista alázattal fogadja a mester szavait, tanulni szeretne tőle és arra próbálja rábírni, hogy fejezze be életművét. A dán lány viszont mézízű csókokkal kecsegteti és inspirálja a művészt...

"Csendes érintés – megkésett találkozás egy fiatalemberrel; csendes érintés – egy utolsó szerelmi fellobbanás; csendes érintés – az óhaza végső üzenete. Egy megkeseredett, szomorúvá öregedett zenész, lengyel hazáját a második világháború után elhagyva, a hűvös Észak-Európában szép pályát fut be. Már a halál felé tart, midőn két fiatal berobban az életébe: egy lengyel fiú, aki tanulni szeretne tőle, alázattal fogadni a mester szavait, és egy dán lány, aki mézízű csókokkal kecsegtet.
A Csendes érintés Krzysztof Zanussi korábbi műveitől eltérően nem morális dráma. Lélekrajz. A psziché, az elfojtások eleddig jeges tekintettel végigpásztázott birodalmában a rendező nem mozog oly otthonosan. Zanussi nagy utat tett meg a filozófiától az érzelmekig, s most gyengéden hajol hőse, a gyermekien önző, követelőző zenész fölé. Hagyja, hogy szinte fürödjön a fájdalomban. A kiszikkadt, alkotókedvét vesztett művész képtelen megbirkózni a biológia követelőző egyszerűségével, az öregedést végső árulásnak, a legalávalóbb csalásnak tartja. Hogy kifogjon a szemfényvesztőkön: kiszívja mindenkiből az energiát, pusztít a kikövetelt szeretettel.
Lesznek talán, kik túl finomkodónak, cizelláltnak tartják majd Zanussi őszi szonátáját, ezt a keserű-katartikus búcsút a férfikortól, a múlttól, a művészet felszabadító erejébe vetett hittől. Nem ok nélkül. Mégis ez az egyik legbensőségesebb Krzysztof Zanussi-film (mert alkotója őszinte önmagához, mert nem titkolja érintettségét) akkor is, ha az önsajnálat heverőjéről nem tudott felkelni." (Koltai Ágnes)

A Baltic Sea Festival honlapja