Freedom '89

Egyéb

FREEDOM '89 - Rendszerváltó országok fesztiválja 2009. június 4. 17.00 - 02.00 Gödör Klub Budapeszt

2009. június 4. (csütörtök), 19.00

Gödör, Budapest

FREEDOM ’89 - Rendszerváltó országok fesztiválja

2009. június 4, 17.00 - 02.00
Gödör Klub, Budapest

A belépés valamennyi programra ingyenes.

Program:
17.00: SZABADULÓ MŰVÉSZET – művészeti kerekasztal-beszélgetés 1989-ről. Vendégek: Fekete Ibolya filmrendező, ef Zámbó István képzőművész/zenész/performer, és Szemző Tibor zeneszerző.
Moderátor: Lévai Balázs.
18.00: Malko Teatro: Without Frontiers (BG/H) – koncertszínház
19.00: DruŸina (SK) – koncert
20.00: Kormorany (PL) - koncert
21.00: Yellow Sisters (CZ) - koncert
22.00: Agostones (H) - koncert
23.15: Nightlosers (RO) - koncert
00.30: Mathias Schaffhäuser (D) - DJ mix 89’

Az est folymán:
AGOSTONES – zenei ráhangolódás a Gödör előtt és fölött
Artus - Goda Gábor Társulata: PARK-AKCIÓK táncosok és performerek közreműködésével
EleKTro mOOn Vision (PL/H) - VJ visual mix ’89

Résztvevő országok:
Bulgária, Csehország, Lengyelország, Németország, Magyarország, Románia, Szlovákia

Szervezők:
Lengyel Intézet
Bolgár Kulturális Intézet
Cseh Centrum
Goethe Intézet
Román Kulturális Intézet
Szlovák Intézet

Házigazda: Gödör Klub, Budapest

A budapesti Lengyel Intézet kezdeményezésére idén 7 ország ünnepli együtt a rendszerváltás 20. évfordulóját a Gödör Klubban 2009. június 4-én, az első lengyel szabad választások évfordulóján.

A FREEDOM ’89 a rendszerváltó országok kulturális intézményeinek közös, szabad művészeti rendezvénye könnyűzenei koncertekkel, park action performanszokkal és művészeti kerekasztal-beszélgetéssel.

1989. június 4-én a volt szocialista táboron belül elsőként Lengyelországban tartották meg az első szabad választásokat, ami nem csupán a lengyel politikai életben idézett elő gyökeres változásokat – Tadeusz Mazowiecki miniszterelnök kormánya és a III. Lengyel Köztársaság megalakítása – de a keleti blokk valamennyi országában felgyorsította a demokratikus átalakulás folyamatát. Augusztus 19-én a Páneurópai Piknik keretében három órára megnyílt a vasfüggöny Sopron közelében, amelynek folyományaként szeptember 10-én a magyar kormány végleg megnyitotta az ország nyugati határát az NDK-menekültek előtt. Mindez hozzájárult a berlini fal leomlásához november 9-én, s hatással volt a november 17-i tüntetésekkel kezdődő „bársonyos forradalom”-ra Prágában, a novemberi demonstrációkra Szófiában, valamint a romániai forradalomra is 1989 Karácsonyán. A lengyel Szolidaritás győzelme utat nyitott a demokrácia kialakulása és a szabadon választott kormányok létrejötte előtt a teljes régióban.

Az estét a SZABADULÓ MŰVÉSZET elnevezésű művészeti kerekasztal-beszélgetés nyitja meg, amelynek résztvevői (Fekete Ibolya filmrendező, ef Zámbó István képzőművész/zenész/performer, és Szemző Tibor zeneszerző) az 1989-es változások kulturális és művészeti aspektusairól beszélgetnek. Moderátor: Lévai Balázs.

Ez után könnyűzenei koncertek követik majd egymást: láthatunk egy színészre és két zenészre komponált fuzionális performanszot a bolgár-magyar Malko Teatro előadásában; fellép a szlovák népzenei adaptációkon alapuló ethnobeat zenét játszó DruŸina együttes; a lengyel pszichodelikus rock legendás képviselője, a Kormorany zenekar; a különböző zenei irányzatok között könnyedén egyensúlyozó cseh női a capella formáció, a Yellow Sisters; Ágoston Béla népzenei improvizációk által befolyásolt vonulós zenekara az Agostones; az ethno-blues és country-rock zenét játszó Nightlosers Romániából. Az estét DJ Matthias Schaffhäuser, a német techno és house zenei szcéna meghatározó szereplőjének DJ-szettje zárja majd éjfél után.

A színes programot a krakkói székhelyű EleKTro mOOn Vision lengyel-magyar formáció a Gödör falaira vetített 89-es VJ mix impressziói, az Artus - Goda Gábor társulata park akciói, valamint az Agostones szabadtéri zenei improvizációja teszik teljessé.

A történelmi pillanatokra való visszaemlékezést a Gödörben megrendezett nagyméretű, archív fotókból álló kiállítás egészíti ki. A programok összeválogatása során a sokrétűségre törekedtünk, hangsúlyozva ezzel is a szabad befogadói választás lehetőségét.

A rendezvény az EU-tagállamok kulturális intézeteinek együttműködése keretében, a EUNIC Budapest (EUNIC - European National Institutes of Culture) védnöksége alatt kerül megrendezésre.

Fellépő művészek:

Malko Teatro (BG/H)

Without frontiers – fuzionális performance egy színészre és két zenészre.
Hadzsikosztova Gabriella - színpadi játék és vokál |Nikolaj Ivanov - fúvós hangszerek, perkusszió és vokál | Tóth Viktor – szaxofon.
A Without frontiers előadásszerű koncert. A lényeg a zene. A néző akár csukott szemmel is élvezheti a zenét, de a látványelemek segítenek az utazásban. A háttérben gondosan összeválogatott képek láthatók, amelyek egybeolvadnak a három előadó testével, arcával, szemével, zenéjével, szavaival és érzelmeivel. A zene, a szavak, az alkotó hang és a mozgás segítségével a határtalan szabadság születik meg improvizációjukban. A szavak kiegészítik a zenét, és a zene kiegészíti a szavakat. Az előadásban elhangzó szövegeket Hadzsikosztova Gabriella szerkesztette legendákból, imákból, versekből, és prózákból.
Nikolaj Ivanov olyan zenét játszik, amely magába foglalja a jazz, az ethno, az ambient, a new age, a minimal és a folk elemeit, amit másképpen Cross Culture-nak nevezünk. 14 filmhez írt zenét, amelyet a balkáni hangulat ihletett meg. 15 albuma jelent meg. A zenész gitáron, tamburán, szitáron, zongorán, szintetizátoron és dobokon játszik és énekel. Tóth Viktor a fiatal magyar jazz zenész generáció egyik legtehetségesebb muzsikusa. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén 2003-ban végzett szaxofon szakon. 2002-ben alakította meg saját együtteseit - a Road Six Sax zenekart és a Tóth Viktor Tercetet. Hadzsikosztova Gabriella Szófiában született. Elvégezte a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet, musical szakon. 16 évig volt tagja a Magyarországi Német Színháznak. Több mint 30 főszerepet játszott el németül. Alapítója és művészeti vezetője a Malko Teatrónak, ahol rendez és játszik. Előadásaiban rengeteg mozgásszínházi, képzőművészeti, zenei és technikai elemet használ fel, de mindig alárendelve azokat az irodalom és a színház, a bolgár folklór és az autentikus zene iránti elfogult szeretetnek. Magyar, bolgár és német nyelven játszik rendszeresen. A Wertetics Orkesztar, a Road Six Sax, a Hagabi, a Határeset és a Právo Zenekar énekese.

www.malkoteatro.hu

DruŸina (SK)

A DruŸina együttest szlovák jazz-, rock- és népzenészek alapították 2000-ben. A különböző szlovák népzenei adaptációkat egy stílussá gyúrták össze, amit ethnobeat-nek neveztek el. Ez annyira jól sikerült, hogy a World Music Chart Europe ranglistáján a 8. helyre kerültek Jej Druzina című lemezükkel.
Az együttes tagjai:
Dana Ferienèíková – ének,
Mi»a Almá¹iová – ének
Aty Bére¹ – basszusgitár
Boris Brna – ütőhangszerek
Martin Sabov – gitár, mandolin
Andrej Krajèoviè – viola
Janko ©imiak – sípok és fujara
Du¹an Ivan – hangtechnika

www.druzina.info

Kormorany (PL)

A Kormorany (Kormoránok) legendás lengyel pszichodelikus rockegyüttes, amely 1984-ben, "orwelli" időben alakult meg Wrocławban. A pályája elején obszcén szövegű karácsonyi dalok előadásával hívta fel magára a figyelmet. Számos legendás koncertet adtak szokatlan helyeken, pl. a Központi Pályaudvaron, víztoronyban, egy felhőkarcoló tetején, komoly veszélybe sodorva ezzel a nézőket. Munkássága szorosan összekapcsolódott egyrészt a legendás hírű Luxus képzőművész csoporttal, másrészt a kommunista rendszer visszásságai ellen nem hagyományos akciókkal, eszközökkel küzdő Narancs Alternatíva csoporttal, ezért a rendszerváltás egyik komoly részeseként tekintenek rájuk. A Kormorany több mint 30 színházi zene szerzője is.

www.myspace.com/kormorany

Yellow Sisters (CZ)

A Yellow Sisters női a capella együttes, négy hang, négy szív, valamint a melódia, a ritmus, a hangulat és a zenealkotás négy értelmezése.
Tagjai igazi hang-illuzionisták, könnyedén mozognak a különböző zene irányzatok (soul, funky, r'n'b, world music, jazz, reagge....stb) között.
Első lemezüket Singalana címmel jelentették meg, miután megnyerték az Indies Scope Records és a Colours of Ostrava Fesztivál által meghirdetett Colours talents tehetségkutató versenyt.
Az együttes tagjai: Antonia Nyass, Bára Vaculíková, Léna, Lucie Hawa Goldin.


www.yellowsisters.com

http://www.myspace.com/yellowsistersmusic

Agostones (H)

Az Agostones, Ágoston Béla "zenei navigátor" vonulós zenekara látványnak sem utolsó. A zenekar hangszerei: a tuba, a harmonika, a dobok, a csillogó szaxofon és a klarinét vagy az elektromos gitár a vállra vetett erősítővel magukra irányítják a nézők, városlakók figyelmét. A zenészek nemezből készült jelmez-sisakot viselnek, ami még inkább komikussá teszi az előadást. A zenekar kígyózó vonalban masíroz, közben vidám cirkuszi zenét játszik - magyar népzenei elemekkel fűszerezve.
Ágoston Béla zenei improvizációira az avantgarde hangzás jellemző. Több jelentős európai fesztiválon fellépett már. Itthon együtt koncertezett Frank Londonnal és Michiel Braammal. Szaxofonon, basszusklarinéton, dudán játszik, énekel és dorombénekel. Zeneszerzőként is dolgozik.
www.agostones.huwww.myspace.com/agostones

Nightlosers (RO)

A NIGHTLOSERS ethno-blues és country-rock zenekar, amelyben az amerikai Rhythm and Blues és Rock’n’Roll keveredik az erdélyi népzene elemeivel: románnal, magyarral, némettel és cigánnyal.
A zenekar véletlenszerűen alakult meg 1994-ben, a zenészek egy kolozsvári blues kocsma megnyitására voltak hivatalosak, s mivel az improvizált előadás nagyon jól sikerült, eldöntötték, hogy összeülnek még zenélni. Az erdélyi ihletésű zene a 90-es évek előtti szegénységből és a sokak által problémaként kezelt sokszínűségből teremt értéket: román, magyar, német és cigány tagja is van a zenekarnak.

Az együttes tagjai:
Hanno Hoefer: ének, gitár, szájharmonika, mosódeszka
El Lako Jimi: gitár, hegedű
Grunzó Géza: billentyűs hangszerek
Octavian Barila Andreescu: basszusgitár
Ovidiu Condrea: dobok


www.nightlosers.ro
www.myspace.com/nightlosers

Matthias Schaffhäuser (D)

Mathias Schaffhäuser 1994 óta pörög a dj- és klubkultúrában, valamint az elektronikus zenegyártásban a techno és a house vonalán. Elektronikus tánczenéjét számos európai kiadó megjelentette: egyebek között a WIR, a Persistencebit, a Lebensfreude, a Dimmer és a Malatoid. Saját kiadója, a Ware, melyet 1997-ben alapított Kölnben, komoly tekintéllyel bír a minimal house területén.
Schaffhäuser újságíróként kezdte pályáját, máig jelennek meg cikkei olyan meghatározó zenei lapoknál, mint amilyen a „beam me up” vagy a De:Bug, és lemezkritikákat is ír a Groove magazin számára. 2001-ben a Hey little girl-lel valódi klubslágert szerzett; 2002-ben pedig a Musik ohne Bass-szal hódította meg a szórakozóhelyeket. 2005 áprilisán jelent meg Coincidance című albuma, melynek címadó trackjéből Trentemöller és Dapayk csinált remixet. Legújabb albumát, az Unequal Equality-t (2008) más művészekkel együtt készítette, többek között a kölni Benjamin Brunn-nal és a görög And.id.-dal. Egy évvel ezelőtt pedig, a szingapúri Goethe Intézet vendégeként, DJ Lee Xhin-nel közösen lovagolta a lemezeket.
Schaffhäuser számára a változatosság és a minőség mellett a smooth house és a minimál funky a legfontosabb. Az utóbbi időben dj-zés közben szívesen ragad mikrofont is. A De:Bug-ban egyszer így fogalmazott: „a zene mindig is politikai üzenetet hordozott”.
www.myspace.com/mathiasschaffhuser

EleKTro mOOn Vision (PL/H)

Elwira Wojtunik (PL) és Láng Csaba Popesz (H) 2004-ben Budapesten alapította meg a vizuális művészetekkel foglalkozó EleKTro mOOn Vision formációt, amely jelenleg Krakkóban működik. A kezdetben kizárólag zenei eseményeken közreműködő duó ma már különböző audio-vizuális performanszok, video art projektek, live act-ek, színházi előadások, vagyis a tágabb értelemben vett vizuális szcéna nem mindennapi szereplője. Az EleKTro mOOn Vision produkciós tevékenységet is folytat, kisfilmeket, videóklippeket, reklámfilmeket készítenek. A duó a nemzetközi PROJECT.EAST crew hálózat tagja.

www.myspace.com/elektro_moon

Artus (H)

Az Artus - Goda Gábor társulata a magyar alternatív színház egyik világszerte legismertebb, legreprezentatívabb együttese, amely a 80-as évek óta töretlenül, igen magas művészi színvonalon viszi a magyar színház jó hírét a világ minden pontjára. Úttörő, kísérletező munkát folytat immáron nem csak a kortárs tánc, táncszínház, hanem a kortárs képzőművészet területén is.

www.artus.hu

FREEDOM 89 - A rendszerváltó országok fesztiválja
2009. június 4. 17.00-02.00
Gödör Klub
Budapest

A belépés valamennyi programra ingyenes.