Egyéb

A Bydgoszczi Pomorska Filharmonia Szimfonikus Zenekara Koncert a Lengyel Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából

2008. május 5. (hétfő), 21.30

Művészetek Palotája

A Bydgoszczi Pomorska Filharmonia Szimfonikus Zenekara

Koncert a Lengyel Köztársaság „A május 3-ai Alkotmány” nemzeti ünnepe alkalmából

2008. május 05. hétfő 19:30 - 22:00

Művészetek Palotája
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Budapest IX, Komor Marcell utca 1.
Tel.: 555-3300
www.mupa.hu

Program:
Wojciech Kilar: Mazurka a Bosszú című film zenéjéből
Wojciech Kilar: Zongoraverseny
Wojciech Kilar: Szvit a Pan Tadeusz című film zenéjéből
Wojciech Kilar: Krzesany – szimfonikus költemény

Közreműködik: Paweł Kowalski – zongora
Vezényel: Mirosław Jacek Błaszczyk

A hangverseny tiszteletbeli fővédnöke Bogdan Zdrojewski úr, a Lengyel Köztársaság kulturális és nemzeti örökség minisztere

A hangverseny a Lengyel Köztársaság Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma és a Kujawsko-Pomorski Vajdaság közös finanszírozásában kerül megrendezésre.

WOJCIECH KILAR
Az 1932-ben született Wojciech Kilar zongora- és zeneszerzés-tanulmányokat folytatott Katowicében és Krakkóban, később pedig Párizsban Nadia Boulanger-nál és Darmstadtban képezte tovább magát.

Zeneszerzői stílusa kezdetben az európai és a lengyel neoklasszicizmus hatása alatt állt, majd a hatvanas évektől Krzysztof Penderecki és Henryk Mikołaj Górecki mellett az új lengyel avantgárd egyik képviselője lett. A következő évtizedben az egyszerűbb nyelv, a tradíciók felé fordult, s ez a fordulat és a népzenei inspirációk együttesen járultak hozzá a lengyel nemzeti stílus megújításához, amelynek mérföldkövét jelentette Krzesany („Hegymászás”) című szimfonikus költeménye.

Filmzeneszerzőként több mint százharminc opust jegyez, többek között Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi, Kazimierz Kutz, Roman Polański, Francis Ford Coppola és Jane Campion filmjeihez írt zenét.

Mirosław Jacek Błaszczyk - karmester
Tanulmányait a katowicei Zeneakadémia zeneoktatási, zeneelméleti, zeneszerzői és karmesteri szakán végezte kitüntetéssel. 1984-86-ban a katowicei Lengyel Rádió és Televízió Nemzeti Szimfonikus Zenekarát vezényelte a Varsói Ősz Fesztiválon és a Sziléziai Kortárs Zenei Napokon. 1986-tól a Sziléziai Állami Filharmónia karmestere és a Zabrzei Állami Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója volt. 1990-től a białystoki Állami Filharmónia fő- és művészeti igazgatói posztját töltötte be. 1996 e zenekarral koncertezett nagy sikerrel az USA-ban, többek között a hírneves Carnegie Hall-ban. 1991-ben IV. Grzegorz Fitelberg Nemzetközi Karmesterverseny győztese volt. 1996-98 között a Poznani Filharmónia fő- és művészeti igazgatója volt, majd 1998-tól a Sziléziai Filharmónia valamint a Grzegorz Fitelberg Nemzetközi Karmesterverseny művészeti igazgatója. 2007/2008-ban a Toruni Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. Sokat koncertezett hazájában és külföldön egyaránt, többek között: Ausztria, Németország, Franciaország, Svédország, Észak-Írország, Spanyolország, Portugália, Belorusszia, Litvánia, Lettország, Észtország, Tunézia, Dél-Korea, Kína és az USA zenei színpadain.