Egyéb

Sławomir Mrożek: BALTAZÁR irodalmi est az Írók Boltjában a beszélgetést vezeti: Bába Krisztina és Pályi András

2007. november 21. (szerda), 17.00

Irók Boltja, Bp. Andrássy út 45.

Sławomir Mrożek: Baltazar

könyvbemutató

A beszélgetést vezeti: Bába Krisztina és Pályi András

2007. november 21. (szerda), 16 óra

Írók Boltja
Budapest, VI. Andrássy út 45.

"A nevem Sławomir Mrożek, de bizonyos körülmények miatt, amelyek négy évvel ezelőtt álltak elő az életemben, új, sokkal rövidebb nevem lesz: Baltazár...Ebben a könyvben különböző ismert és kevésbé ismert emberekről esik szó, és azt is elmondom, milyen
helyzetekbe kerültem életem során. Elképzelhető, hogy akaratlanul megváltoztattam bizonyos eseményeket, és másképp mutattam be őket, mint ahogy a valóságban történtek. Ez esetben kérem az olvasókat, legyenek elnézőek „Baltazár, azaz Sławomir Mrożek”

Slawomir Mrozek (1930) - életrajz
Krakkóban, újságíróként, humoristaként kezdte pályáját az ötvenes évek elején. Az évtized végén Varsóba költözött, ekkor már drámaíróként is ismert volt. A hatvanas évek elején írt mítoszromboló, groteszk egyfelvonásosai máig sem vesztettek népszerűségükből. 1963-ban Genova környékén telepedett le, pályája a Tangó sikere után teljesedett ki. 1968-ban nyilatkozatban ítélte el Csehszlovákia megszállását, válaszul a lengyel hatóságok nem hosszabbították meg az útlevelét. A Párizsban élő szerző ekkor politikai menedékjogot kért. Járta a világot, részt vett bemutatókon, gyakran rendezőként is közreműködött. 1987-ben feleségül vette Susana Osario Rosas mexikói rendezőnőt. 1989-ben Mexikóban, a Los Flores ranchon telepedtek le, ez hamarosan új nevet kapott: La Epifania. 1990-ben, hatvanadik születésnapja tiszteletére emlékezetes Mrozek-fesztivált tartottak Krakkóban, a drámaírót a város díszpolgárává avatták. 1996-ban hazatért.

Cikkek, kritikák Slawomir Mrozek legújabb könyveiről:

kontextus.hu: Takács Nóra - Az emigráns végül hazatér? Slawomir Mrozek Hazatérésem naplója című könyvéről

Európa Kiadó: Slawomir Mrożek legújabb könyvei magyarul

papirusportal.hu: Kovács Andrea: Olvas(s)atok – Meddig terjedhet az emberi szabadság?