Egyéb

Joanna Rajkowska találkozás a művésszel IMPEX Galéria

2007. október 16. (kedd), 20.00

Impex Galéria

Joanna Rajkowska

találkozó/ beszélgetés/ főzés/ evés/ ivás No 1.

Pálmafa és Vulkán
Joanna Rajkowska

2007. október 16. 18.00
IMPEX Galéria
1084 Budapest, Futó utca 48 (West Balkán, 1 emelet)

Joanna Rajkowska a Visegrádi Alap residency programjának támogatásával dolgozik Budapesten az IMPEX vendégeként.

Az IMPEX-ben megrendezésre kerülő beszélgetés célja egy kölcsönös ismerkedés. Egyrészt Joanna köztéri intervencióinak politikai vonatkozásaival, másrészt pedig, másrészt egy kötetlen beszélgetés keretében a művész vendégektől is ismereteket szerez a közterek használatának jellegzetességeiről Budapesten.

"Varsóban, az Aleje Jerozolimskie [Jeruzsálemi sugárút] és a Nowy Świat [Új Világ utca] találkozásánál a Lengyel Kommunista Párt központi bizottságának egykori főhadiszállása, a Lengyel Távirati Iroda és a Varsói Tőzsde épületeinek közelében áll egy pálmafa (Üdvözlet Jeruzsálemből, 2002). A látszólag ártatlan tárgy heves vitákat váltott ki, és évekig megosztotta a varsói közvéleményt, feltárva ezzel a Jeruzsálem sugárút elnevezésének emocionálisan, politikailag, történelmileg és szimbolikus értelemben is terhelt létét, mely semlegesnek a legkevésbé sem tekinthető. Annak ellenére, hogy mára a fa végeredményben a városkép természetes részévé vált, mely a varsóiak és a turisták szimpátiáját egyaránt elnyerte, még mindig egy feszültséggel, ellentétekkel teli és jóérzésekben hiányt szenvedő területre mutat rá."
Magda Pustola

Joanna Rajkowska köztéren dolgozik. A projektjei általában olyan helyeken zajlanak, amelyek egykori traumák helyszínei, illetve társadalmi vagy etnikai ellentétekkel terheltek. Nem törekszik konszenzus elérésére vagy konfliktusok megoldására. Munkáit platformnak tekinti, ahol ezek a feszültségek manifesztálódhatnak.

A projektjei együttműködéseken keresztül születnek. Az eseményekben, melyeket létrehoz a kulcs szerepeket a fikció és az üdülés kapják, a valóság idézőjelbe kerül a létező kontextusba belehelyezett kis intervenciók által, miközben legtöbbször csak kis részletek cserélődnek le, jelennek meg, vagy kapnak új nevet. Rákényszeríti a nézőket arra, hogy új érzelmi kapcsolatot alakítsanak ki azáltal, hogy újra elhelyezik magukat a megváltozott környezetben.

A beavatkozások megváltoztatják a viszonyunkat a hellyel, és az emberek közti kapcsolatokat – tudatosítják bennük a különbségeket/ hasonlóságokat, érzelmeket generálnak, néha konfliktusokat provokálnak ki. A kommunikáció, információcsere nem elsődleges célja munkáinak.

Rajkowska olyan mentális állapotot akar kiváltani az emberekben, amelyben nem kell mást tenniük, mint hogy együtt alszanak, vagy lélegeznek. Nem akarja az embereket közelebb hozni, csak kapcsolatokat alakítani ki közöttük, hogy találkozzanak és fogadják el azt az egyszerű tényt, hogy egymás mellett, ugyanabban a térben létezünk.

Helyszín: IMPEX - Kortárs Művészeti Szolgáltató
1084 Budapest, Futó utca 48 (West Balkán, 1 emelet)