Egyéb

A diktatúrák legyőzése - költők, képzőművészek és írók találkozója felolvasások

2007. október 12. (péntek), 18.30 — október 14. (vasárnap), 1.00

Open Society Archives, 1051 Budapest, Nádor u. 9.

A diktatúrák legyőzése - költők, képzőművészek és írók találkozója

E projekt keretében különböző európai országok képzőművészei, költői és írói két éven keresztül rendszeres időközönként találkoznak, hogy kicseréljék tapasztalataikat, megosszák emlékeiket arról, ahogyan a diktatúrákat felváltja a demokrácia, különös tekintettel a volt kommunista országok 1980-as évek végi nyitása utáni időkre. A résztvevő országokban (Lengyelország, Cseh Köztársaság, Románia, Magyarország, Olaszország és Németország) tartott összejöveteleken a projektben résztvevő költők, írók és képzőművészek bemutatják régebbi és újabb műveiket, kicserélik tapasztalataikat a diktatórikus-tekintélyelvű időszakról és bemutatják, hogy a politikai változások miképpen befolyásolták művészeti tevékenységüket.

A projekt végeredménye egy irodalmi antológia valamint egy kiállítás lesz, mely utóbbi Birminghamben (az Egyesült Királyságban) nyílik meg 2008-ban, majd körutat tesz a résztvevő országokban. A budapesti Közép-európai Egyetem OSA Archívumában tartott harmadik workshop a projekt első öszszefoglaló, nyílvános bemutatkozása. A költők és írók magyar közönség előtt adják elő antológiába szánt műveiket, a képzőművészek pedig egy kiállítás keretében engednek bepillantást munkáikba.

Felolvasások

2007. október 12, péntek
16.30 – 17.30 Balla Zsófia (Magyarország)
17.30 – 18.30 Alessandro Tamburini (Olaszország)

2007. október 13, szombat
10.00 – 11.00 Eduard Vacek (Cseh Köztársaság)
11.00 – 12.00 Gabriel Chifu (Románia)
12.00 – 13.00 Denisa Mirena Piºcu (Románia)
14.30 – 15.30 Lutz Rathenow (Németország)
15.30 – 16.30 Leszek Długosz (Lengyelország) - elmaradt

Helyszín
OSA Archivum: 1051 Budapest, V. Arany János u. 32.

Magyar és angol nyelvű tolmácsolást biztosítunk.

Egyúttal tisztelettel meghívjuk Önt az ugyanitt tartandó plenáris előadásra:

Dr. Claudia Bernadoni: „Trójai falovat integrálunk a demokratikus társadalomba?” / 2007. október 13. szombat, 18.00

kiállító képzőművészek

Harald Hauswald, Ulf Göpfert (Németország)
Pinczehelyi Sándor (Magyarország)
Zbynìk Bený¹ek, Milan KniŸak (Cseh Köztársaság)
Silvestro Lodi, Michele Zaggia (Olaszország)
Mirela Dauceanu, Vlad Nancã (Románia)
Zbigniew Czop, Aleksander Zyśko (Lengyelország)

október 12. péntek, 16.30
Balla Zsófia 1949-ben zsidó származású magyarként született Kolozsváron, Romániában.
1972-től a kolozsvári és bukaresti magyar nyelvű rádióadások kulturális szerkesztője. Több irodalmi folyóiratnál és gyermeklapnál is dolgozott. Mivel főiskolás korától a demokratikus ellenzék tagja volt, munkáját és publikációs lehetőségeit a kormányzat mindinkább korlátozta. 1980 és 1990 között nem hagyhatta el Romániát; 1985 és 1990 között pedig művei megjelenését betiltották.

1993-ban Budapestre emigrált. Balla Zsófia számos európai irodalmi projekt résztvevője. Művei angol, német és francia nyelven is megjelentek.

Balla Zsófia költeményeiből olvas fel. A felolvasást dr.Lauter Éva a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet főigazgatója nyitja meg.

október 12. péntek, 17.30
Alessandro Tamburini Roveretóban, egy Trentótól délre fekvő kisvárosban született 1954-ben. 1986-tól kezdve számos regényt és elbeszélést publikált, amelyekért jelentős elismeréseket kapott, és amelyekkel megalapozta kitűnő hírnevét.

A „L'onore delle armi” (Bompiani, 1997) című munkájáért elnyerte a rangos Ginzane Cavour-díjat. Elsősorban a fasizmus és a háború Itáliára gyakorolt hatásával foglalkozik. Jó néhány film, tévé és rádió műsor forgatókönyvének szerzőjeként írásai rendszeresen jelennek meg Olaszország jelentős napilapjaiban és irodalmi újságjaiban. Az utóbbi években Trentóban él.

Alessandro Tamburini az „Il cielo che prima non c'era” „Az égbolt, amely azelőtt nem volt” című esszéjéből olvas fel. A felolvasást az Olasz Kultúrintézet támogatja.

október 13. szombat, 10.00
Eduard Vacek 1947-ben született Hradec Královéban. A kommunista rezsim idején egyéves börtönbüntetést kapott ellenzéki meggyőződése miatt; ezt írásai egyik témájául is választotta. 1990-től 1992-ig a cseh parlament tagja volt. 1982-ben megalapította a Patafyzické collegium Teplicét (Teplicei Patafizikus Kollégium), 1994-től pedig a Clinamen című patafizikus magazin szerkesztője. Az író, költő és publicista ma Teplicén és Prágában él.

Eduard Vacek „Jak to bylo” - „Hogyan történt mindez” című esszéjéből olvas fel. A felolvasást a budapesti Cseh Centrum támogatja.

október 13. szombat, 11.00
Gabriel Chifu Romániában, a Dolj megyei Calafatban született, 1954-ben. Automatizálást és informatikát tanult, mielőtt 1972-ben költőként debütált. Versei nemzetközi elismerést arattak az Egyesült Államokban, Nagy- Britanniában, Görögországban, Kínában és Haitin. Számos novellát is publikált, melyekben művészi hitelességgel keverednek álmok és misztikus elemek. Chifu immár sok éve a román PEN Klub aktív tagja, 2005-től titkára, 1991 óta pedig a szervezet lapjának, a Ramuri-nak főszerkesztője.

Gabriel Chifu a „Relatare despre moartea mea” - „Halálom története” című új regényéből olvas fel és bemutatja néhány, a nyolcvanas években keletkezett versét.

A felolvasást Románia magyarországi nagykövetsége és a Román Kultúrintézet támogatja.

október 13. szombat, 12.00
Denisa Mirena Piºcu Romániában, a Suceava megyei Rádócban született 1980-ban. A Bukaresti Egyetemen szerzett irodalom szakos diplomát, majd fordítóként és újságíróként dolgozott. Jelenleg a bukaresti Meta Kultúrális Alapítvány projekt asszisztense. Első válogatott verseskötete 2002-ben jelent meg. „Fluffy and Mechanical” (Bolyhos és mechanikus) c. kötete jelentős ismertséget és elismertséget szerzett a költőnőnek. Elnyerte a bukaresti Írószövetség legjobb elsőkötetesnek járó díját (ASB) és a brassói Írószövetség kitüntetését (USR) is.
Denisa Mirena Piºcu „Banane verzi puse la copt pe dulapuri”
- „Zöld banánok érlelődnek a stelázsin” c. versciklusából fog felolvasni. A felolvasást Románia magyarországi nagykövetsége és a Román Kultúrintézet támogatja.

október 13. szombat, 14.30
Lutz Rathenow Jénában született 1952-ben. Német és történelem szakos tanári tanulmányai idején 1973-tól az ellenzéki jénai irodalmi és költészeti kört vezette annak 1975-ös betiltásáig. 1977-ben letartóztatták és kizárták az egyetemről. Amikor a „Mit dem Schlimmsten wurde schon gerechnet” című könyvét Nyugat Németországban kiadták, Rathenonowot ismét letartóztatták. Csak nemzetközi nyomásra engedték később szabadon. Ellenzéki tevékenységét mintegy 15.000 oldalnyi Stasi dokumentum tanúsítja. Rathenow műveinek középpontjában NDKbeli élete és a manapság egyre erősödő NDK-nosztalgia áll.
Lutz Rathenow „Echos of National Socialism in the GDR” - „A nemzeti szocializmus visszhangjai az NDKban” című esszéjét olvassa fel. A felolvasást a budapesti Goethe Intézet támogatja.

A diktatúrák legyőzése a diktatúrák legyőzése költők, képzőművészek és írók találkozója

projektvezetés
Hannah Arendt Institut für Totalitarismusforschung e. V. an der Technischen Universität, Drezda, Németország
felelős: Prof. Dr. Dr. Gerhard Besier
Dr. Katarzyna Stoklosa
Gert Röhrborn, Dipl.-Pol.

Együttműködő partner
OSA Archívum, Budapest
felelős: Gádoros Katalin

Az Európai Unió Kultúra 2000 programjának rendezvénye.