Film

LENGYEL FILMEK A MOVEAST III NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL Pécs www.filmunnep.hu

2007. szeptember 30. (vasárnap), 21.00 — október 8. (hétfő), 1.00

Pécs

MOVEAST
III NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL
Pécs
www.filmunnep.hu

LENGYEL FILMEK A MOVEAST III NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁLON

VERSENYFILMEK
(Zsüritag: Krzysztof Zanussi):
Chaos - Káosz
Chłopiec na galopującym koniu - Fiú a vágtázó lovon
Czeka na nas świat - Vár rád a világ
Hi way
Hiena - Hiéna
Ja wam pokażę! - Majd én megmutatom!
Kto nigdy nie żył... - Ki soha nem élt....
Statyści - Statiszták
Z odzysku - Jóvátétel

EGYÉB FILMEK:
Dzisiaj jest piątek - Ma péntek van
Bezmiar sprawiedliwości - Az igazságon túl
Co słonko widziało - Amit a napocska látott
Jasminum - Jasminum
Krótka histeria czasu - Az idő rövid hisztériája
Plac Zbawiciela - Megváltó tere
Pod powierzchnią - Felszín alatt
Południe-Północ - Dél-Észak
Samotnoość w sieci - Magány a neten
Wstyd - Szégyen
Wszyscy jesteśmy Chrystusami - Mindnyájan Krisztusok vagyunk

(Central European Pitch Forum - zsüritag: Maciej Karpiñski)

A MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál (régi nevén Pécsi Nemzetközi Filmünnep) célja, hogy a közép-kelet európai régió elsőfilmes rendezők filmalkotásainak színvonalas bemutatkozási környezetet biztosítson, és a folyamatosan megújuló, generációról-generációra újjászülető európai filmkultúra rangos eseményévé váljon.

Pécs múltja és a jelene előrevetíti ezt a fejlődési irányt. A város mindig is nyitott, befogadó volt, ma is soknemzetiségűként működik, amit a legjobban illusztrál, hogy kilenc kisebbségi önkormányzat vesz részt aktívan a döntéshozásban és a nemzetiségek kulturális identitásának megőrzésében. Pécs saját történelmi tapasztalata azt mutatja, hogy a szomszédos kultúrák együtt létezése, a nemzetiségi, etnikai gazdagság, az idegen hatások beengedése, integrálása egy közegbe mindig erősíti a befogadó kultúrát.

Mindez egybevág az európai szellemtörténet tanulságaival, és ezért válhat Pécs a kontinens új generációinak találkozópontjává, ami így - többek között - az egyre inkább együttműködő európai filmközösség egyik fontos fóruma is lehet majd. Egy rangos, európai filmes rendezvénysorozaton a fiatal tehetségek és az idősebb generáció alkotói, valamint a döntéshozók, törvényhozók, és végül, de nem utolsósorban a közönség is tapasztalatot cserélhet egymással. Egy ilyen esemény, a morális jelentőségen túl pragmatikus érdeket is jelent: a MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál az európai kooperációra egyre jobban nyitó magyar és más nemzetek filmgyártása számára számos további lehetőséget, kitörési pontot nyithat meg.

14 ORSZÁG ÖSSZES NAGYJÁTÉKFILMJE EGY FESZTIVÁLON, EGY IDŐPONTBAN

MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál rendezvénysorozata az elmúlt 3 évben nemzetközi fesztivállá fejlődött és színvonalas szakmai programjainak köszönhetően jelentős rangot vívott ki magának.
Az elmúlt évek tapasztalataira építve, valamint figyelembe véve a szakma igényeit, kidolgoztuk azt a koncepciót, mely a 2007-es évtől kezdve Európában egyedülálló filmes fesztivállá teszi a pécsi rendezvényt.
A Filmfesztiválon a régió hasonló rendezvényei között egyedülálló módon egy évben egyszer a régió valamennyi, a fesztivált megelőző évben készült friss nagyjátékfilmje megtekinthető lesz (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Ausztria, Magyarország). Ez különösen nagy jelentőséggel bír mind a regionális, mind a szélesebb nemzetközi szakma számára – legyen szó kritikusokról, producerekről, alkotókról, forgalmazókról -, hiszen innentől kezdődően egy rendezvényen tekinthetik meg azokat a filmeket, amelyeket egyébként hosszas utánajárások árán tudnának csak megismerni.