Film

PALIMPSZESZT 2007. május 14, 21.00 Művész Mozi XIII. Lengyel Filmszemle

2007. május 14. (hétfő), 23.00

Művész Mozi, Budapest

PALIMPSZESZT

A XIII. Lengyel Filmszemle
2007. május 14. 19.00
Művész Mozi, Budapest
Budapest VI, Teréz krt. 30.

PALIMPSZESZT
2006, 80 perc
Rendezte: Konrad Niewolski
Forgatókönyv: Igor Brejdygant
Fényképezte: Arkadiusz Tomiak
Díszlet: Monika Sajko-Gradowska
Zene: Bartłomiej Gliniak
Gyártó: Studio Filmowe Zebra, TVP, Canal+ Polska
Szereplők: Andrzej Chyra, Magdalena Cielecka, Robert Gonera, Adam Ferency

A görög eredetű palimpszeszt kifejezés a „palin”, azaz újra, és a „psao”, azaz kitörlöm kifejezésből származik. Olyan kéziratról van szó, amelyet már korábban használt papíruszra rögzítettek, amiről eltávolították az eredeti szöveget.
A film főhőse, Marek felügyelő nyomozást folytat kollégája, Maciek meggyilkolása ügyében. Maciek tisztázatlan körülmények között vesztette az életét. Minden jel arra mutat, hogy valamelyik közeli ismerőse végzett vele, aki ráadásul minden lépésével tisztában volt. A gyilkos agyafúrtan eltörli a nyomokat, összegubancolja a szálakat, provokáló lépéseket tesz. Mareket hallucinációk gyötrik. Az idegösszeroppanás határán állva már azt sem tudja, hol végződik a valóság, és hol kezdődik az őrület világa. Felmerül benne a gyanú, hogy ő maga a gyilkos.
Niewolski filmjének rendkívül érdekes története van, de még ennél is különlegesebbek a képek. Arkadiusz Tomiak operatőr munkáját Caravaggio képei inspirálták. Mindehhez rideg díszletek, és Bartlomej Gliniak nyugtalanító zenéje társul – így áll össze a roppant eredeti thriller, amely a film első percétől az utolsóig feszültségben tartja a nézőket.
Díjak:
2006 – RiverRun, NFF – díj a kiemelkedő technikai megvalósításáért
2006 – Gdynia, Lengyel Játékfilm Fesztivál – a legjobb operatőri munkáért járó díj

A film hivatalos honlapja: www.spi.pl/palimpsest/