Film

ERŐS EMBER (MOCNY CZŁOWIEK, 1929, 77 perc) Néma játékfilm 1929-ből élő zenei kisérettel - a lengyel SUPER TRIÓ előadásában XIII. Lengyel Filmszemle nyitórendezvénye

2007. május 10. (csütörtök), 22.30

Művész Mozi, Budapest

ERŐS EMBER (MOCNY CZŁOWIEK, 1929, 77 perc)
élő zenei kisérettel
- a lengyel SUPER TRIÓ előadásában

Néma játékfilm 1929-ből élő zenei kisérettel!

A XIII. Lengyel Filmszemle nyitó rendezvénye
(belépés csak meghívóval)

Május 10. 20.30
Művész Mozi, Budapest
Budapest VI, Teréz krt. 30.

ERŐS EMBER (1929)
Rendezte: Henryk Szaro
Forgatókönyv: Jerzy Braun, Henryk Szaro
Fényképezte: Giovanni Vitrotti
Díszlet: Hans Rouc
Koreográfia: Tacjan Girls
Gyártó: Gloria
Szereplők: Grzegorz Chmara, Agnes Kuck, Julian Krzewiński, Bolesław Mierzejewski, Aleksander Zelwerowicz

Az Erős ember a némafilm korszakának egyik utolsó lengyel alkotása, és egyben a II. világháborút megelőző időszak egyik legjobb műve. A pszichológiai dráma egy művész erkölcsi széthullásának egymást követő szakaszait mutatja be.
A megragadó dráma létrehozatalában nemcsak a kor filmművészetének lengyel csillagai vettek részt. A főszerepben bravúros alakítást nyújtott Grzegorz Chmara ismert orosz színész, a Stanislawski-színház tagja. Az operatőr az olasz Giovanni Vitrotti volt, ő fényképezte a Quo Vadis ismert olasz változatát is. Az 1929-es bemutatót követően a kritika kiemelte a tökéletes felvételeket, az érdekes montázst és a színészi játékot. A II. világháború során a film összes lengyelországi kopiája elveszett, a filmre 1997-ben véletlenül bukkantak rá Belgiumban.
A filmhez most új zenei háttéranyag készült, amelyet élőben előadja a lengyel Super Trio (Maciej Maleńczuk – elektronikus szaxofon, vokál, Robert Tuta – elektronika, programozás, minták, efektek, Kuba Rutkowski – dob.)

A XIII. Lengyel Filmszemle nyitó rendezvénye
(belépés csak meghívóval)