Mrozek

Egyéb

Sławomir Mrożek a Lengyel Intézetben irodalmi est a szerzővel beszélget: Bába Krisztina

2007. február 27. (kedd), 19.00

Lengyel Intézet

fotó: Witek Ducki

Sławomir Mrożek a Lengyel Intézetben

irodalmi est

a szerzővel beszélget: Bába Krisztina

2007. február 27. (kedd), 18 óra

Február 27-én Sławomir Mrozek látogat el a Lengyel Intézetbe, hogy ismét találkozzon a budapesti közönséggel. A beszélgetést Bába Krisztina, a Színház és Filmművészeti Egyetem főtitkára, a varsói Magyar Kulturális Intézet volt igazgatóhelyettese, Mrożek több drámainak magyar fordítója vezeti.

A rendezvényre a belépés ingyenes. Nagy érdeklődésre való tekintettel, kérjük időben foglalják el helyeiket.

Magyarországi látogatása során Slawomir Mrozek először Egerbe látogat az egri Gárdonyi Géza Színház meghívására, ahol február 24-én megtekinti egyik legismertebb drámájának, az 1964-ben írt "Tangónak" az előadását Radoslav Milenkovic rendezésében.

Slawomir Mrozek (1930)
Krakkóban, újságíróként, humoristaként kezdte pályáját az ötvenes évek elején. Az évtized végén Varsóba költözött, ekkor már drámaíróként is ismert volt. A hatvanas évek elején írt mítoszromboló, groteszk egyfelvonásosai máig sem vesztettek népszerűségükből. 1963-ban Genova környékén telepedett le, pályája a Tangó sikere után teljesedett ki. 1968-ban nyilatkozatban ítélte el Csehszlovákia megszállását, válaszul a lengyel hatóságok nem hosszabbították meg az útlevelét. A Párizsban élő szerző ekkor politikai menedékjogot kért. Járta a világot, részt vett bemutatókon, gyakran rendezőként is közreműködött. 1987-ben feleségül vette Susana Osario Rosas mexikói rendezőnőt. 1989-ben Mexikóban, a Los Flores ranchon telepedtek le, ez hamarosan új nevet kapott: La Epifania. 1990-ben, hatvanadik születésnapja tiszteletére emlékezetes Mrozek-fesztivált tartottak Krakkóban, a drámaírót a város díszpolgárává avatták. 1996-ban hazatért.

Cikkek, kritikák Slawomir Mrozek legújabb könyveiről:

kontextus.hu: Takács Nóra - Az emigráns végül hazatér? Slawomir Mrozek Hazatérésem naplója című könyvéről

Európa Kiadó: Slawomir Mrożek legújabb könyvei magyarul

papirusportal.hu: Kovács Andrea: Olvas(s)atok – Meddig terjedhet az emberi szabadság?