MÓSER ZOLTÁN

Egyéb

MÓSER ZOLTÁN Láttam Varsót - Widziałem Warszawę c. album bemutatója

2006. április 3. (hétfő), 19.00

Lengyel Intézet

A budapesti Lengyel Intézet szeretettel meghívja Önt

2006. április 3-án, hétfőn 17.00 órára

MÓSER ZOLTÁN

Láttam Varsót - Widziałem Warszawę
c. album bemutatójára.

Az est vendégei:
Móser Zoltán, a szerző,
Małgorzata Naimska, a Varsó Főpolgármesteri Hivatal Kulturális Hivatal igazgatója,
Szalai Attila, a varsói Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója.

Az est során bemutatásra kerül Pacskovszky József "Móser Zoltán fotóművész" cimű portréfilmje.

Helyszín: Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Móser Zoltán
MAGAMRÓL
1946-ban születtem Tolna megyében, Szekszárdon, de igazi szülőhelyem Tevel, hisz minden gyermekkori emlék ide köt. Innen Bonyhádra kerültem gimnáziumba, majd a budapesti bölcsészkar magyar-történelem szakára, ahol 1970-ben végeztem. 27 évig dolgoztam egy középiskolai kollégiumban Budapesten. Tanítottam általános iskola alsó- és felső tagozatán, de tanítóképző főiskolán is. Ötödik éve tanítok a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsésztudományi Karán fotóelméletet, gyakorlatot és esztétikát.
Varsóban és Lengyelországban először 1968-ban jártam, azóta sokat és sokszor. Hogy mi vonzott engem? Ugyanaz, mint minden magyar honfitársamat, ezért nem is magyarázom. Ezt a könyvet is nehéz megmagyarázni. Úgy született, hogy észre sem vettem: egyszer csak (baráti kérésre, igaz) lett. Az első fotókiállítást Varsóban láttam. Talán annak (is) köszönhetem, hogy fotós lettem.
1965-ben vettem először kezembe fényképezőgépet, és ez azt jelent, hogy 40 éve készítek képeket, könyveket. Az első két kiállításomat még egyetemi éveim alatt rendezték – azóta közel kétszáz kiállításom volt. Ez a 35. könyvem (albumom). Ezek közül egy, a Balassi Bálintról szóló fotóalbumom lengyel-magyar nyelven jelent meg 2004-be