Nagyhét

Film

Nagyhét (1995) Andrzej Wajda filmje

2005. március 24. (csütörtök), 21.30

Örökmozgó, Budapest

Nagyhét (Wielki Tydzien), lengyel, 1995, r, f: Andrej Wajda (Jerzy Andrzejewski novellája nyomán),

o: Wit Dabal, z: G.F. Narholz, F. Ullmann, S. Burston, O. Siebien, R. Baumgartner, J. Clero, V. Borek, sz: Beata Fudalej (Irena Lilien), Wojciech Malajkat (Jan Malecki), Wojciech Pszoniak (Zamojski), Magdalena Warzecha (Anna Malecka), Jakub Przebindowski (Julek Malecki), Cezary Pazura (Piotrowski), hb/lengyel, 93 perc

A Nagyhét Jerzy Andrzejewski a varsói gettófelkelés leverése után írt novellája alapján készült (1943), miként Hamu és gyémánthoz (1958) is az ő regénye szolgáltatta az irodalmi alapanyagot. A lengyel zsidóság sorsa, a gettófelkelés eseményei – mint más kelet-európai országokban is – sokáig tabu témának számított Lengyelországban. A sok vitát kiváltó Korczak (1989) után Wajda a Nagyhétben ismét a lengyel zsidóság tragikus történetével, a lengyel társadalom felelősségével foglalkozik. A film forgatása nem zajlott konfliktusmentesen. A katolikus egyház vezetői elfogultnak ítélték a forgatókönyvet és először megtagadták, hogy a stáb egy helyi templomban forgathasson. A film ismét ellentmondásos fogadtatásban részesült szemlélete és művészi kvalitásai miatt, ám elnyerte a berlini fesztivál Ezüst Medve díját. A Nagyhét Magyarországon először látható.

A film 1943-ban, a húsvét előtti héten játszódik. Egy fiatal zsidó nőnek, Irenának sikerül megszöknie a varsói gettóból. A városban egykori szerelménél Jannál és annak feleségénél keres menedéket. A pár elbujtatja Irenát, de ezzel a tettükkel saját életüket is veszélyeztetik. A szomszédok hamarosan felfigyelnek az idegen lányra, fel akarják jelenteni, a helyzet egyre veszélyesebbé válik. Végül Irenának nem marad más választása, visszatér a gettóba.

(www.filmarchiv.hu)