Keresztesek

Film

Keresztesek (Krzyzacy) Rendezte: Aleksander Ford Lengyel játékfilm (1960), 2 részben. A hatvanas évek első szocialista szuperprodukciója!

2005. március 10. (csütörtök), 21.00 — március 12. (szombat)

DUNA TV

Rendező: Aleksander Ford
Forgatókönyv: Henryk Sienkiewicz regénye nyomán
Aleksander Ford és Leon Kruczkowski;
Zene: Kazimierz Serocki;
Operatőr: Mieczyslaw Jahoda;
Szereplők: Urszula Modrzynska, Grazyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczyslaw Kalenik

A XV. században Jagello végső, leszámoló csatára kényszerült a keresztes lovagokkal. Jurand lengyel lovagon úgy állnak bosszút a keresztesek, hogy megölik a feleségét. Leánya, Danusia, Mazovia hercegnő udvarában nevelkedik. Egy fiatal nemes, Zbyszko megfogadja, hogy bosszút áll. Szerencsétlen akciója miatt halálra ítélik, a kivégzéstől Danusia menti meg?

Magyarországon is nagy siker volt a látványos, romantikus történelmi film, amely a Nobel-díjas Sienkiewicz regénye alapján készült, és a lengyel nép és a német lovagrendek keserves harcáról szól. A hatvanas évek első szocialista szuperprodukciója.

"(...) A Keresztesek természetesen nem csak csataképekből áll. A regény jól kitalált története fiatal hősök sorsának tükrében mutatja be a históriai eseményeket. Régimódian lehet azonosulni velük, szorítani értük, sóhajtva fogadni a csapásokat, azaz érezni, hogy hús-vér embereket látunk két estén át a képernyőn."

(Duna TV)