PARAGUAYI ÚTLEVELEK

Film

A filmvetítés a II. világháború alatt a Zsidókat Mentő Lengyelek Nemzeti Emléknapja alkalmából kerül megszervezésre a Lengyel Intézetben.

2020. március 24. (kedd), 18.00 — március 24. (kedd), 20.00

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

A budapesti Lengyel Intézet és a Holokauszt Emlékközpont szeretettel meghívják Önt

Robert Kaczmarek és Jacek Papis PARAGUAYI ÚTLEVELEK című filmjének vetítésére.

A vendégeket köszöntik: Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója és Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója

A vetítés a II. világháború alatt a Zsidókat Mentő Lengyelek Nemzeti Emléknapja alkalmából kerül megszervezésre.

PARAGUAYI ÚTLEVELEK (52 perc, 2018), rendezte: Robert Kaczmarek, Jacek Papis.

A film az Aleksander Ładoś által vezetett csoport tevékenységét dolgozza fel, vagyis egy illegális lengyel-zsidó szervezet működését, amely tömegesen állított elő hamis dokumentumokat zsidók megmentése céljából a II. világháború alatt. Elsősorban az ún. Reinhardt Akció idejéről van szó, amikor is a zsidó népesség megsemmisítése volt a cél. A csoportnak zsidó és lengyel származású diplomaták voltak a tagjai, többek között Konstanty Rokicki, a Lengyel Köztársaság 1939-1945 között Bernben szolgáló konzulja, Aleksander Ładoś berni lengyel követ, a helyettese, Stefan Ryniewicz, valamint Juliusz Kuehl beosztott diplomata.

A film gyártója a Nemzeti Emlékezet Intézete / Instytut Pamięci Narodowej. A dokumentumfilmet lengyel nyelven, magyar felirattal vetítjük.

Időpont: 2020. március 24., (kedd) 18.00 óra

Helyszín: Lengyel Intézet, Budapest VI., Nagymező u. 15.

A belépés díjtalan.