Emlékezés IV. Lengyel menekültek Magyarországon 1939-1946

Egyéb

A Lengyel Köztársaság Nagykövetsége, valamint a Lengyel Intézet szervezésében 2020 február 25-én, ünnepélyes keretek között kerül megrendezésre Krystyna Łubczyk és Grzegorz Łubczyk Emlékezés IV. Lengyel menekültek Magyarországon 1939-1946 című könyvének bemutatója.

2020. február 25. (kedd), 17.00

Lengyelország budapesti nagykövetsége

Budapest, Városligeti fasor 16, 1068

EMLÉKEZÉS IV. Függelék – ez zárja a II. világháború alatt több mint 120 ezer Magyarországra menekült lengyel gazdagon illusztrált történetét. A szerzők és a háborús nemzedékek örökösei így válaszolnak Henryk Sławiknak, a Magyar­országi Lengyel Menekülteket Gondozó Polgári Bizottság elnökének üzenetére. 1943. május 12-én interjút adott a menekültek legjelentősebb, „Wieści Polskie”
/Lengyel Hírek/ című lapjának, s ebben a következő felhívással fordult gondozottjaihoz:  

„Amikor lábunk szent szülőföldünkre lép, akkor sokan közülünk visszatekintenek a vendégszerető magyar földre, amely oly szeretettel fogadott be és annyi éven át táplált bennünket. Megértettük akkor, hogy nem idegen földön vagyunk, hanem hűséges barátainknál, akik a nehéz és terhes órákban nem tagadtak meg bennünket, és a nemeslelkű magyar néphez méltó bátorsággal segítettek átvészelni lelki és fizikai hazátlanságunk legnehezebb időszakát (...).

SOHA NE FELEDJÜK ŐKET! A magyar nép iránti hálánk lesz a két nép barátságának legméltóbb emlékműve”.

 

EMLÉKEZÉS IV. Függelék. Lengyel menekültek Magyarországon 1939-1946

Rytm/Széphalom Könyvkiadó - kétnyelvű (lengyel-magyar kiadvány), 2020

Grafikai terv és kivitelezés: Krzysztof Ducki