80 éves a budapesti Lengyel Intézet

Egyéb

Kétnapos programsorozat szabadtéri koncertekkel, zenével, tánccal, különleges filmvetítéssel, kiállításokkal, családi programokkal és még sok más meglepetéssel!

2019. május 31. (péntek), 16.00 — június 1. (szombat), 15.00

Lengyel Intézet

Budapest 1065 Nagymező u. 15.

PROGRAM

2019. május 31. 16:00-22:00 -  Szabadtéri koncertek és filmvetítés a Lengyel Intézet előtt

 • 16:00 – zenés-táncos ünnepi mulatság a Tęgie Chłopy népzenei együttes és a Polonez néptáncegyüttes közreműködésével
 • a születésnapi programsorozat hivatalos megnyitója - ünnepi köszöntőbeszédek
 • 19:00 - a Sztywny Pal Azji legendás lengyel rockegyüttes koncertje
 • 21.00 – a Testkultusz című osztrák-lengyel némafilm vetítése a Czerwie együttes élő zenéjével

2019 május 31. 16:00-22:00 – Kísérőrendezvények a Lengyel Intézetben 

 • Kiállítás a budapesti Lengyel Intézet 80. évfordulójára készült plakátokból
 • Magdalena Abakanowicz kiállítása a Platán Galériában
 • Szelfizz a Lengyel Intézettel! (Selfie Mirror)
 • Születésnapi lengyel ételkóstoló

2019 június 1. 11:00-15:00 – Családi programok a Lengyel Intézetben

 • Szülinapi játszóház
 • Három karika-háromezer ötlet – animációs         workshop kicsiknek és nagyoknak
 • Szülinapi jókívánságok a Lengyel Intézetnek – kreatív kézműves foglalkozás
 • Vigyázz! 80 éves a budapesti Lengyel Intézet! - élő történelemóra lengyel fegyver- és egyenruha-bemutatóval (Wysocki Légió)
 • Születésnapi lengyel ételkóstoló
 • Kiállítás a budapesti Lengyel Intézet 80. évfordulójára készült plakátokból 
 • Magdalena Abakanowicz kiállítása a Platán Galériában

A POLONEZ Néptáncegyüttes azzal a céllal jött létre, hogy Magyarországon hagyományt és ismertséget teremtsen a lengyel népdal és néptánc világának. Mára már a Polonez országszerte nagy népszerűségnek örvend, megalakulása óta rendszeresen részt vesz különböző nemzetközi fesztiválokon, versenyeken, ahol az együttes mindig a legjobbak között szerepel, számos elismerést, díjakat mondhat magáénak.

A TĘGIE CHŁOPY együttes a kielcei autentikus tánczenei hagyományok folytatója. Az együttes összetétele a régi, tradicionális esküvői, és népi mulatságokon játszó zenekarok összetételét, zenei világát idézi. A sodró, lendületes és erőteljes népzenét a fúvós szekció garantálja, a trombita, klarinét és a tuba. A Tęgie Chłopy együttes a kielcei régi zenei hagyomány felkutatását, megismerését és adaptálását követően talált rá sajátos és felismerhető zenei hangjára.

SZTYWNY PAL AZJI

A ’80-as évek kultikus lengyel rockegyüttese 1986-ban robbant be a lengyel zenei életbe, a népszerű Jarocini zenei fesztiválon, amely a független zenei szcéna legfontosabb fórumának számított. A Nasze reggae (A mi reggaenk) című számuk a fesztivál nem hivatalos himnuszává lett. A népszerű zenekar az ezt követő évtizedekben jelen volt Lengyelország legfontosabb zenei színpadain, dalaik tovább élnek több nemzedék emlékezetében.

CZERWIE a folk, etno, abszurd színház és film határán mozgó független zenei formáció a lengyel zenei-filmszínházi szcéna egy rendkívül izgalmas és egyedi színfoltja. A népszerű zenekar számos klasszikus némafilmhez (A kölyök, Metropolis, Nosferatu, Mania) komponált zenét. Sikerük titka a műfaji változatosság: zenéjükben a pop-rock, a népzene, de még a nyolcvanas évek hangulatát idéző synth-wave elemeit is felfedezhetjük. Korábban kétszer is felléptek Magyarországon; 2018-ban ők nyitották meg a 24. Lengyel Filmtavaszt, valamint a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében, a Toldi Moziban találkozhattunk velük.

A Lengyel Intézet 80. születésnapján a Testkultusz című filmhez komponált különleges némafilmzenét mutatják be a magyar közönségnek.

TESTKULTUSZ / SZERELMI RAPSZÓDIA

Osztrák-lengyel film, 1929, filmpremier: 1930,

55 perc

A filmet Varsóban, Bécsben, Budapesten forgatták, Michał Waszyński rendezte. A film főszereplője Várkonyi Mihály (angolul: Victor Varconi) magyar színész, az amerikai némafilmek egyik magyar sztárja.

Cselekmény: Czesław szobrász. Új Vénusz című művéhez modellt keres, így ismeri meg a gyönyörű Hankát. Szenvedélyes szerelem alakul ki közöttük, amíg egy napon Stumberg báró be nem mutatja neki Hankát, mint jegyesét. A kétségbeesett Czesław alkoholba fojtja bánatát. Mikor Stumberg tudomást szerez szerelmükről elutazik a lánnyal, hogy az elfelejtse régi  kedvesét.