PL_AKÁTOK: TOMASZ KIPKA

Kiállítás

A lengyel plakátművészetet bemutató kiállítás-sorozat keretében.

2019. február 11. (hétfő), 18.00 — március 22. (péntek)

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

TOMASZ KIPKA

Dr hab.Tomasz Kipka (1976) a dél-lengyelországi Radzionkówban él, ahol feleségével együtt vezetik a Tecken grafikai stúdiót és galériát. Együttműködik a cieszyni Sziléziai Egyetem Művészeti Karával. Grafikai tervezéssel, főként plakáttervezéssel, vizuális arculattervezéssel, grafikai szerkesztéssel foglalkozik. Számos hazai és külföldi kiállításon részt vett, ahol sokszor díjazták plakátjait, logó-, illetve vizuális arculatterveit. 2006-óta minden évben megrendezi az ökologikus plakátkiállítást, 2009-től pedig a Jazz w Ruinach gliwicei fesztivál keretében megrendezésre kerülő tervezőgrafikai kiállítást.

Kipka hangsúlyozza, hogy számára a plakát ugyanolyan fontos, mint a grafikai embléma, tipográfia, betűterv vagy borítóterv.

„A tervezés kimerítő szellemi munka. Minden ötlet a fejben születik, ezt követően papírra vetjük különféle technikák segítségével, majd még mielőtt a közönség elé kerül, ellenőrizzük”. Gyakran alkalmaz hagyományos technikákat, tust, akvarellt, sablonokat, majd ezeket az ötleteket számítógép segítségével fejleszti tovább. Ezért bíztatja arra tanítványait is, hogy a kezdeti fázisban kicsit távolodjanak el a monitortól, legalább két méterre, hogy kinyíljon a látóterük. Fontos számára a tervezés társadalmi szerepe, hasznossága, amelyet az átgondolt, kiegyensúlyozott , logikus és mindenféle felesleges részletektől mentes, már-már aszkétikus, kompozíció jelent, amely mégis épp annyira gazdag, hogy alkalmas egy meghatározott mondanivaló közvetítésére.