Lengyel földön – emlékek, naplók 1976-1990

Irodalom

Szalai Attila Lengyel földön – emlékek, naplók 1976-1990 című könyvének bemutatója a Lengyel Intézetben.

2019. január 23. (szerda), 18.00

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Közreműködik:

Kovács István és Szabó András

 

Díszvendégek: Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese

Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete


Szalai Attila: Lengyel földön – emlékek, naplók 1976-1990
Magyar Napló Kiadó 2019

A szerző, (a rendszerváltozás után diplomata, több külszolgálatot teljesített Varsóban, ezek egyike a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatói posztjának betöltése), házasságkötés révén 1976-1990 között Varsóban élt. Ott kezdettől fogva kapcsolatban állt a demokratikus ellenzéki körökkel. Kenyerét főként tolmácsolási és fordítási munkákkal kereste, de jó nyelvismerete révén a lengyel sajtó számára is dolgozott. A magyar és a lengyel földalatti (szamizdat) sajtó orgánumainak is munkatársa volt, álneveken írt. (Ez irányú tevékenységéért a rendszerváltozás után a lengyelektől Szolidaritás Emlékéremben részesült.) Lengyelországi tartózkodása idején viszonylagos rendszerességgel naplót vezetett, az ott töltött 14 év alatt több mint 3 ezer oldalnyi feljegyzése keletkezett. Ezekben rögzítette a legfontosabb politikai eseményeket, azok tükröződését a mindennapokban, de személyes reflexióit is. Feljegyzései mintegy időutazást generálnak, egyfajta riportként foghatók fel a múltból.  A naplójegyzetekből állított össze egy kb. 800 oldalas anyagot, amelyből közelképeket kaphatunk a kommunista rendszer mindennapjairól egy másik „szocialista” országban, számos esetben összevetési lehetőséggel is élve a kortárs magyarországi viszonyokkal, eseményekkel. A naplójegyzetek szerkesztői rögzítésének célja egy olyan összefoglaló munka elkészítése volt, amely egyfelől lehetővé teszi, hogy betekintést kapjunk a kommunizmus leáldozó időszakának mindennapjaiba egy másik, a rendszer által érintett országban, amellyel hazánknak hagyományosan, az uralkodó politikai rendszertől függetlenül jó kapcsolatai voltak. A munka műfaja történetkutatói szemmel az „oral history” kategóriába sorolható. Az anyaghoz függelékként kronológia és kislexikon is készült.

"Szalai Attila kitűnő újságíró, zsurnalista kvalitásait jól érvényesítette lengyelországi naplójában, mely egyfajta riportkötet a múltból. Lendületes stílusban fogalmaz, nyomon követhetjük az eseményeket, megismerhetjük a korabeli lengyel hétköznapokat, az emberi magatartásokat, nem utolsósorban pedig saját érzelmi reflexióit. Rendkívül érdekes ez a színvonalas irodalmi kvalitásokat felmutató szöveg azok számára is, akik nem ismerik a közelmúlt lengyel történelmének örvénylését."

Részlet Kiss Gy Csaba ajánlásából

 

A szerzőről

Szalai Attila újságíró, író, politológus (Varsói Tudományegyetem), volt diplomata. 1972-1976: a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalatnál regionális terjesztési szakfelügyelő. 1976-1990 között Varsóban él, ahol a külföldi újságírókat ellátó Interpress külső munkatársaként, valamint tolmács és fordítóként dolgozik. Különböző lengyel kulturális folyóiratokban (pl. Akcent, Literatura na Świecie, Słowo Powszechne, Kontrasty) publikál, földalatti kiadványokban „Bursa” álnéven közölte írásait, legtöbbet a Tygodnik Mazowsze hasábjain. 1989-1990: Gazeta Wyborcza, a külpolitikai rovat külsős újságírója. 1989-1991, a Dátum című országos független napilap varsói tudósítója, majd hazai munkatársa. 1991-1993: az Új Magyarország, országos polgári napilap, külpolitikai rovatvezető helyettese, majd főmunkatársa. 1993-1995: Külügyminisztérium, sajtótitkár a Varsói Magyar Nagykövetségen. 1995-1997: az Új Magyarország, külpolitikai rovat főmunkatársa, majd főszerkesztő-helyettese, végül főszerkesztője. 1997-1998: Napi Magyarország, országos polgári napilap, alapító főszerkesztő. 1998-2001: Külügyminisztérium, főtanácsos, sajtó- és kulturális tanácsos a Varsói Magyar Nagykövetségen. 2001-2005: a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója. 2005-2009: Külügyminisztérium, vezető főtanácsos, média- és kiadványreferens. 2009-2012: Külügyminisztérium, Varsói Magyar Nagykövetség, sajtó- és kulturális tanácsos. 2012-2013: Külügyminisztérium, Varsói Magyar Nagykövetség, első beosztott (a nagykövet helyettese). 2013. április 1-től: nyugdíjas. 2013. 07. 01-től a RETÖRKI szerződéses munkatársa. 2013-2017: a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, újságírás szakon. 2013-tól a Bethlen Gábor Alapítvány kurátora. A Głos Polonii, az Országos Lengyel Önkormányzat negyedéves magazinjának társszerkesztője.

A kötet támogatói:
Wacław Felczak Alapítvány,
Nemzeti Kulturális Alap,
Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége,
Országos Lengyel Önkormányzat,
Rendszerváltás Kutató Intézet és Archívum

Fotógaléria