Európai reggeli

Egyéb

Négy ország hagyományos reggeli ételei a Szimplában, a Hahó Európa programsorozat keretében.

2018. június 3. (vasárnap), 9.00

Szimpla

1075 Budapest, Kazinczy u. 14.

Nem érdemes messzire utazni a június 3-i vasárnapon, hiszen Budapesten fedezhetik fel az európai reggeli különlegességek ízletes világát! Csak jöjjenek el reggel a Szimpla Kertbe, és kóstolják meg négy ország hagyományos reggeli ételeit, köztük a shakshoukát, a tarte-ot, a valašskói frgált és a kiełbasát. Mindezt pedig együtt, egy helyen készítik el Önöknek cseh, francia (a francia nagykövet korábbi szakácsa!), izraeli és lengyel önkéntesek és gasztro-fanatikusok, egy közös jótékony ügy érdekében. Hozzák magukkal családjukat és barátaikat, és reggelizzenek a helyszínen, vagy vigyék haza kedvenc finomságaikat!

Az esemény teljes bevételével az Igazgyöngy Alapítvány (igazgyongyalapitvany.org) tevékenységét támogatjuk.

 

Lengyel reggeli

Vajon létezik tipikus lengyel reggeli (śniadanie)? Bár sok idegen hatás érte, de egy dolog biztosan megkülönbözteti másoktól: ez a gazdagsága! A lengyelek szeretik a reggelihez – nem csak ünnepnapokon – gazdagon megterített asztalt. A központi helyen mindig a kenyér (chleb) helyezkedik el, ami gyakran kovásszal készül. A kenyeret szívesen készítjük otthon, magunknak. A tányérokról nem hiányozhat a sonka (szynka), a túró snidlingel vagy újhagymával, valamint a sajt. Gyakran fogyasztunk lágyra főzött tojást (jajko) tormával, vajon sült tojásrántottát, illetve főtt kolbászokat (kiełbasa) mustárral, köztük a Magyarországon kevésbé ismert fehér kolbászokat is. Mindezt megkoronázzuk friss zöldségekkel: szeletekre vágott paradicsommal, retekkel és sós uborkával. Az édes ízek kedvelőinek biztosan ízlenek majd a lengyel mézek (miód) és lekvárok (dżem). Iváshoz pedig frissen facsart gyümölcsleveket, joghurtot, kefírt, írót (maślanka) és gabonakávét szolgálunk fel. Szeretettel várjuk a reggeli Lengyelország megkóstolására Budapesten!

Az eseményen a lengyel mellett a cseh, francia és izraeli reggelit is megkóstolhatják - részletek az esemény Facebook-oldalán.