A szabadság lovagja - előadás

Egyéb

A budapesti Lengyel Nagykövetség és a Lengyel Intézet nagy szeretettel hívja meg Önt a Witold Pilecki lovassági kapitánynak szentelt megemlékezés-sorozatunk eseményeire. Szeretettel várjuk!

2018. május 28. (hétfő), 17.00

Terror Háza Múzeum

1062 Budapest, Andrássy út 60.

A budapesti Lengyel Nagykövetség, a Lengyel Intézet és a Terror Háza Múzeum szeretettel meghívja Önt

Jacek Pawłowicz

a Kiátkozott Katonák és a Lengyel Népköztársaság Politikai Foglyainak Múzeuma igazgatójának

„Witold Pilecki lovassági kapitány. A szabadság lovagja.”

című előadására és az azt követő beszélgetésre Wojciech Kozłowskival, a Witold Pilecki Totalitarizmusokat Kutató Központ igazgatójával

2018. május 28-án, 17 órakor a Terror Háza Múzeumba.

Jacek Pawłowicz, a Kiátkozott Katonák és a Lengyel Népköztársaság Politikai Foglyainak Múzeuma igazgatója a március elején szintén a Lengyel Intézet által megrendezett Kiátkozott katonák c. konferenciát követően rövid időn belül immár másodszor érkezik a magyar fővárosba, hogy közelebb hozza a magyar közönséghez a lengyel közelmúltat és annak inspiráló alakjait. Előadását ez alkalommal teljes egészében Witold Pilecki lovassági kapitánynak, a lengyel függetlenségi harcok hősének és Auschwitz önkéntes rabjának szenteli, akit 70 éve, 1948. május 25-én végezték ki a kommunista állambiztonsági apparátus brutális kínzásait követően koholt vádak alapján. Pilecki kapitány auschwitzi jelentései tették lehetővé, hogy a Honi Hadsereg értesítse a világot a német megsemmisítőtáborokról és a Holokausztról, a háborút követően pedig az antikommunista ellenállás tagjaként áldozta az életét a szabad, független Lengyelországért. Ismerkedjünk meg együtt Pilecki kapitány életén keresztül Lengyelország és Közép-Európa történelmének huszadik századi sorsfordulóival. Szeretettel várjuk!

Sajtószoba