A kiátkozott

Film

A 24. Lengyel Filmtavasz filmjei

2018. április 15. (vasárnap), 19.00

Művész Artmozi

1066 Budapest
, Teréz körút 30.

WYKLĘTY / A KIÁTKOZOTT
2017, 107’                                                                                                     magyar felirattal

rendezte:  Konrad Łęcki
forgatókönyv: Konrad Łęcki
fényképezte: Karol Łakomiec
gyártó: Fundacja Między słowami
szereplők:  Wojciech Niemczyk, Marcin Kwaśny, Robert Wrzosek, Hanna Świętnicka

A film hősei a lengyel antikommunista felkelés tagjai, akik reménytelen harcot vívnak Lengyelország függetlenségéért. Többségük meghalt, emléküket a kommunizmus alatt meghazudtolták. A mű a kirekesztett, kiközösített, óriási túlerővel szembenéző ember megrendítő esettanulmánya.

A belső szabadság ereje a fogság és az üldözöttség reménytelenségével szemben.

A kiátkozott c. film utáni találkozón vendégünk lesz Marcin Kwaśny, színész és a film producere, akinek nagy mértékben köszönhető, hogy a film készítésének kezdeti költségeit, kb. 130 ezer eurót közösségi finanszírozással a jövőbeni nézők adományaiból gyűjtöttek össze (a film teljes költségvetése mintegy 625 ezer euróra rúgott). Adakoztak otthon és külföldön élő lengyelek is, nagyon sokan várták ugyanis, hogy film szülessen a második világháború után a kommunisták ellen tovább harcoló csoportokról és azok felszámolásáról. Marcin Kwaśny első nagy játékfilmje egyébként a magyar „Vadászat az angolokra” című film volt, Bagó Bertalan rendezésében.

Az est díszvendége Marcin Kwaśny, a film egyik főszereplője és producere.