Madarak énekelnek Kigaliban

Film

A 24. Lengyel Filmtavasz filmjei.

2018. április 13. (péntek), 19.00

Művész Artmozi

1066 Budapest
, Teréz körút 30.

PTAKI ŚPIEWAJA W KIGALI / MADARAK ÉNEKELNEK KIGALIBAN
2017, 113’                                                                                                     magyar felirattal

rendezte: Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze
forgatókönyv:  Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze
fényképezte:  Krzysztof Ptak, Józefina Gocman, Wojciech Staroń
gyártó: Kosfilm
szereplők:  Jowita Budnik, Eliane Umuhire, Witold Wieliński, Ciza Remy Muhirwa

1994-et írunk. A lengyel ornitológusnő a keselyűpopulációt kutatja Ruandában. Amikor elkezdődik a népirtás, a nő – egy kicsit akaratlanul is – megment egy fiatal tuszi lányt, akit magával visz Lengyelországba. Megérkezésük után a film két hősnője nemigen tud beilleszkedni a hétköznapokba. Mindketten megpróbálnak túllépni azon, amit átéltek.

A szabadságérzet megélésében nemcsak a külvilág, hanem lelki sérelmek is jelenthenek akadályt.

A  háború  a Krauze házaspárnak köszönhetően még egyszer megjelenik kínálatunkban. Krzysztof Krauze és felesége, Joanna Kos-Krauze – akiknek közös munkásságát olyan kitűnő, nemzetközileg is számon tartott filmek jegyzik, mint a Karlovy Varyban Kristály Glóbuszt nyert Az én Nikiforom /2004/, A megváltó tere /2006/ és a Papusza /2014/, és amelyek a Lengyel Filmtavasz műsorán is szerepeltek – hosszú éveket áldoztak arra, hogy  a ruandai népirtás mibenlétét valamilyen módon megfogalmazzák. A Madarak énekelnek Kigaliban forgatásának hetedik napján, 2014 szentestéjén azonban Krzysztof meghalt, így a hatalmas vállalkozás befejezése immár feleségére hárult. A film elvitathatatlan értékei közé tartozik Jowita Budnik és Eliana Umuhire szereppárosa. A két színésznő Karlovy Varyban elnyerte a legjobb női alakítás megosztott díját.