24. Lengyel Filmtavasz

Film

Immár 24. alkalommal rendezzük meg a Lengyel Filmtavaszt, idén a jeles évre való tekintettel - 2018-ban ünneplik ugyanis a lengyelek függetlenségük visszaszerzésének 100. évfordulóját - a szabadság jegyében.

2018. április 12. (csütörtök) — április 18. (szerda)

Művész Artmozi

1066 Budapest
, Teréz körút 30.

 

24. Lengyel Filmtavasz
2018-ban ünneplik a lengyelek függetlenségük visszaszerzésének 100. évfordulóját. Lengyelország 123 éves felosztottságát követően újjászületett és visszatért Európa térképére. Az idei Lengyel Filmtavasz keretében ezt az időszakot a Mania c. filmalkotás segítségével idézzük fel, melyben a főszereplőt a némafilmkorszak épp emelkedőben lévő sztárja, Pola Negri alakította, rendezője és operatőre pedig a magyar Illés Jenő volt. A korábban eltűntnek vélt, de 2006-ban megtalált némafilm vetítését élőzene színesíti a Czerwie együttes előadásában.  
A visszaszerzett függetlenség elválaszthatatlanul összekapcsolódik a szabadság fogalmával, amelyért az utóbbi évszázad során Lengyelországnak többször meg kellett küzdenie. A szabadságnak azonban sok dimenziója és arca van, amit az idei filmek is szemléltetnek, mind az egyén, mind a nemzet tekintetében. Túlnyomó részük igaz történeteken alapul, hiszen a legérdekesebb forgatókönyveket maga az élet írja.
A nézők olyan hétköznapi emberek sorsát ismerhetik meg, akik a legkegyetlenebb időkben, vagyis a háború ideje alatt éltek, mégis, amikor a leginkább számított, hősiesen helyt álltak. A Letépett kalász egy parasztlány alakját idézi fel, aki az I. világháború során mártírhalált halt a hit és az emberi méltóság védelmében. A kiátkozott c. film a lengyel antikommunista felkelés hőseiről szól, tisztelettel adózva azoknak a katonáknak, akik a II. világháború után a szovjet megszállás ellen harcoltak, és akiknek nem csak kínvallatással és halállal kellett szembenézniük, hanem azzal is, hogy a népi hatalom minden nyomukat megpróbálta kitörölni a közösség emlékezetéből.
A népirtás és a veszteség traumájával szembesülnek A madarak Kigaliban énekelnek c. film szereplői. A lengyel alkotók ráirányítják a néző figyelmét annak nehézségeire, hogy egy tragédia megtapasztalása után hogyan lehet normális életet folytatni. Bár Ruanda messzinek látszik a maga problémáival, a rossz és a gyűlölet mechanizmusa meglepően univerzális. 
Ugyancsak az erkölcsi dilemmákat érinti a Gyilkos vagyok c. pszichológiai thriller, mely a XX. sz. hetvenes éveiben történt eseményeket eleveníti fel, ábrázolva az egyén és a totalitárius rendszer konfliktusát.    
A szabadság személyes dimenzióját veszi szemügyre a következő két mű. A Legjobb c. film Jerzy Górski életútját mutatja be, akinek a legmélyebbre kellett süllyednie ahhoz, hogy heroikus csatát vívjon saját gyengeségével és kiváló sportolóvá váljon. A minden korlátot legyőzni képes belső erőt csodálhatjuk meg a Carte blanche c. filmben is, melynek főszereplőjét a súlyos fogyatékosság sem bírja megakadályozni hivatása megvalósításában.
A filmfesztivált meglepetés, egy tudományos-fantasztikus mű koronázza meg. Az Ádám varázsdoboza c. film rendhagyó vígjáték, mely az időutazásról és a téridő határait elsöprő szerelemről szól. 
Nyolc film, nyolc történet a szabadságról, nyolc feledhetetlen est a lengyel filmművészet remek alkotásaival. 
MANIA. DIE GESCHICHTE EINER ZIGARETTENARBEITERIN / Mania, a dohánygyári munkásnő története
1918, 85’ magyar felirattal
Rendezte: Illés Jenő
forgatókönyv: Hans Brennert
fényképezte: Illés Jenő
gyártó: Németország
szereplők: Pola Negri, Werner Hollmann, Arthur Schröder, Ernst Wendt
Az 1918-as némafilm egy gyönyörű munkásnő történetét meséli el, akit modellnek választanak egy reklámplakáthoz. A festő műtermében Mania megismerkedik Hans van den Hof zeneszerzővel, akivel az első látásra egymásba szeretnek. Felfigyel a lányra ugyanakkor Morelli milliomos és művészeti mecénás is. Mania visszautasítja közeledését, főleg mert Hans operát ír számára. A mű bemutatása Berlinben sajnos Morelli személyétől függ, aki kegyetlen feltételeket szab a lánynak. Hogy a bemutató létrejöhessen, Mania a mágnás szeretője lesz. Az érzelmeiben megsértett zeneszerző ellöki magától a lányt. A bemutatón Mania táncosnőnek öltözve beoson a színpadra. Az opera fináléjában szereplő színész nem tudja, hogy a kezében nem egy színházi kelléket tart, hanem egy igazi revolvert. A lövés halálosnak bizonyul... 
A szerelem és a szabadság bonyolult viszonya. 
MANIA című 1918-as némafilm, amelyben – többek között – lengyel és magyar alkotók találkoztak egy berlini filmstúdióban. A főszerepet a némafilm lengyel sztárja, Pola Negri játszotta, aki később a korszak legnagyobb hollywoodi filmcsillaga, Rudolph Valentino felesége lett, a rendező-operatőr pedig Illés Jenő volt, az ismert magyar mérnök, művész és filmújító. Ez a páros később még többször találkozott a kamerák előtt. A korábban eltűntnek vélt műről 2006-ban kiderült, hogy egyetlen fennmaradt kópiája egy cseh filmrajongó tulajdonában van, a Lengyel Nemzeti Filmarchívum pedig elvégezte a felújítását.
Az élőzenét a CZERWIE együttes biztosítja.
http://czerwie.com.pl/
PTAKI ŚPIEWAJA W KIGALI / A MADARAK KIGALIBAN ÉNEKELNEK
2017, 113’ magyar felirattal
Rendezte: Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze
forgatókönyv:  Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze
fényképezte:  Krzysztof Ptak, Józefina Gocman, Wojciech Staroń
gyártó: Kosfilm
szereplők:  Jowita Budnik, Eliane Umuhire, Witold Wieliński, Ciza Remy Muhirwa
1994-et írunk. A lengyel ornitológusnő a keselyűpopulációt kutatja Ruandában. Amikor elkezdődik a népirtás, a nő – egy kicsit akaratlanul is – megment egy fiatal tuszi lányt, akit magával visz Lengyelországba. Megérkezésük után a film két hősnője nemigen tud beilleszkedni a hétköznapokba. Mindketten megpróbálnak túllépni azon, amit átéltek. 
A szabadságérzet megélésében nemcsak a külvilág, hanem lelki sérelmek is jelenthenek akadályt. 
A  háború  a Krauze házaspárnak köszönhetően még egyszer megjelenik kínálatunkban. Krzysztof Krauze és felesége, Joanna Kos-Krauze – akiknek közös munkásságát olyan kitűnő, nemzetközileg is számon tartott filmek jegyzik, mint a Karlovy Varyban Kristály Glóbuszt nyert Az én Nikiforom /2004/, A megváltó tere /2006/ és a Papusza /2014/, és amelyek a Lengyel Filmtavasz műsorán is szerepeltek – hosszú éveket áldoztak arra, hogy  a ruandai népirtás mibenlétét valamilyen módon megfogalmazzák. A MADARAK ÉNEKELNEK KIGALIBAN forgatásának hetedik napján, 2014 szentestéjén azonban Krzysztof meghalt, így a hatalmas vállalkozás befejezése immár feleségére hárult. A film elvitathatatlan értékei közé tartozik Jowita Budnik és Eliana Umuhire szereppárosa. A két színésznő Karlovy Varyban elnyerte a legjobb női alakítás megosztott díját.
CARTE BLANCHE
2015, 101’ magyar felirattal
Rendezte: Jacek Lusiński
forgatókönyv: Jacek Lusiński
fényképezte:  Witold Płóciennik
gyártó: Aurumfilm
szereplők:  Andrzej Chyra, Urszula Grabowska, Arkadiusz Jakubik, Eliza Rycembel
Valóságalapú történet egy tanárról, aki eltitkolja, hogy folyamatosan veszíti el látását. Kacpert imádják a diákjai, akiket ő készít fel az érettségire, de az orvosi diagnózis nem hagy kétséget: a férfit genetikai hiba miatt a tartós vakság fenyegeti. Bár kétségbeesik, de elhatározza, hogy eltitkolja felettesei előtt a problémáját, hogy megtarthassa munkáját. A titkát csak egyvalaki ismeri, Wiktor, a legjobb barátja.
A belülről fakadó szabadságot még a súlyos fogyatékosság sem képes korlátozni.
JESTEM MORDERCA / GYILKOS VAGYOK
2016, 107’ magyar felirattal
Reżyseria: Maciej Pieprzyca
forgatókönyv: Maciej Pieprzyca
fényképezte:  Paweł Dyllus
gyártó: Alter Ego Pictures
szereplők:  Mirosław Haniszewski, Arkadiusz Jakubik, Agata Kulesza, Magdalena Popławska
Pszichológiai thriller, a 70-es évek elején történt valóságos események alapján. A rendőrség ifjú tisztje egy nőket gyilkoló sorozatgyilkos ügyében addig sikertelenül nyomozó csoport vezetője lesz. Hősünk a hirtelen jött siker után közel jut egy veszélyes határ átlépéséhez... Vajon képes lesz ellenálni a kísértésnek? 
A belső szabadság könnyen eshet a gyávaság, a gőg és a túlzott ambíciók áldazatául. 
WYKLĘTY / A KIÁTKOZOTT
2017, 107’ magyar felirattal
Rendezte:  Konrad Łęcki
forgatókönyv: Konrad Łęcki
fényképezte: Karol Łakomiec
gyártó: Fundacja Między słowami
szereplők:  Wojciech Niemczyk, Marcin Kwaśny, Robert Wrzosek, Hanna Świętnicka
A film hősei a lengyel antikommunista felkelés tagjai, akik reménytelen harcot vívnak Lengyelország függetlenségéért. Többségük meghalt, emléküket a kommunizmus alatt meghazudtolták. A mű a kirekesztett, kiközösített, óriási túlerővel szembenéző ember megrendítő esettanulmánya.
A belső szabadság ereje a fogság és az üldözöttség reménytelenségével szemben.
A KIÁTKOZOTT c. film utáni találkozón vendégünk lesz Marcin Kwaśny, színész és a film producere, akinek nagy mértékben köszönhető, hogy a film készítésének kezdeti költségeit, kb. 130 ezer eurót a jövőbeni nézők adományaiból gyűjtöttek össze (a film teljes költségvetése mintegy 625 ezer euróra rúgott). Adakoztak otthon és külföldön élő lengyelek is, nagyon sokan várták ugyanis, hogy film szülessen a második világháború után a kommunisták ellen tovább harcoló csoportokról és azok felszámolásáról. Marcin Kwaśny első nagy játékfilmje egyébként a magyar „Vadászat az angolokra” című film volt, Bagó Bertalan rendezésében.
Az est díszvendége MARCIN KWAŚNY, a film egyik főszereplője és producere.
NAJLEPSZY / A LEGJOBB
2017, 110’ magyar hangalámondással
Rendezte: Łukasz Palkowski
forgatókönyv:  Agata Dominik, Maciej Karpiński
fényképezte:  Piotr Sobociński jr
gyártó: Iron Films
szereplők: Jakub Gierszał, Janusz Gajos, Kamila Kamińska, Arkadiusz Jakubik
Az Istenek című film rendezője, Łukasz Palkowski ezúttal is egy rendkívüli személy életrajzához nyúl: egy emberéhez, aki bebizonyította, hogy a valódi hősök nem félnek elbukni és képesek felkapaszkodni a legmélyebb szakadékból is. A film főhőse Jerzy Górski, aki számos komoly bukás után is talált annyi erőt, hogy sikeres harcot vívjon saját gyengeségével és befejezze a halálfutást, első helyet szerezve a Double Ironman távon (7,6 km uszás, 360 km biciklizés és 84,4 km futás!).
A döntés szabadsága saját magunkról nagy tettekre inspirál.
Az est díszvendége JERZY GÓRSKI, a film főhőse.
Egy nagyon különleges vendégünk is érkezik Budapestre: Jerzy Górski triatlonista, akinek élete történetéről született meg A LEGJOBB című film. Lengyelországban az utolsó néhány évben több életrajzi film született, olyan híres lengyelekről mint pl.: Władysław Strzemiński (Emléképek), Zdzisław Beksiński (Az utolsó család), Maria Skłodowska-Curie, Zbigniew Religa (Istenek), és még sokan mások. 
ZERWANY KŁOS / LETÉPETT KALÁSZ
2017, 96’ magyar felirattal
Rendezte: Witold Ludwig
forgatókönyv: Witold Ludwig
fényképezte: Julian Kucaj
gyártó: Fundacja Lux Veritatis
szereplők:  Dariusz Kowalski, Paweł Tchórzelski, Zuzanna Gąsiorek, Piotr Zajączkowski
Az I. világháború idején a cári seregek Tarnów környékén dúlnak. A 16 éves Karolina Kózkówna vértanúhalált hal hite védelmében. Az apja magát vádolja szeretett lánya haláláért. A főhősök sorsát Teresa teljesíti be, aki szörnyű titkot hordoz szívében. A film üzenet a szenvedés értelméről és a szeretet győzelméről a gyűlölet fölött.
Az emberi méltóság és a hit szabadságának védelme mindenáron. 
CZŁOWIEK Z MAGICZNYM PUDEŁKIEM / ÁDÁM VARÁZSDOBOZA
2017,103’
Rendezte: Bodo Kox
forgatókönyv: Bodo Kox
fényképezte:  Arkadiusz Tomiak, Dominik Danilczyk
gyártó: Alter Ego Pictures
szereplők:  Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz, Wojciech Zieliński
Varsó, 2030. Az amnéziában szenvedő Adam kénytelen mindent elölről kezdeni. Az új cégnél megismeri Goriát, aki teljesen elvarázsolja őt. A lány eleinte ellenáll udvarlásának, de idővel a románc egyre komolyabbá válik, a fiú pedig hihetetlen felfedezést tesz. Az új lakásában álló öreg rádió az időutazást lehetővé tévő hullámhosszakat is sugározza. Az egyik ilyen utazás alkalmával Adam 1952-ben ragad.
Szabadság, mely se időben, se térben nem ismer határokat.
A METROPOLITAN EGYETEM diákjainak plakátkiállítása
Negyedik alkalommal készítenek a budapesti Metropolitan Egyetem diákjai saját projekteket a Lengyel Filmtavasz filmjeihez. Az idén Łukasz Palkowski A LEGJOBB című filmje inspirálta a fiatal grafikusokat.
PROGRAM
2018. április 12.  20:00
MANIA + CZERWIE együttes, 85’ az ingyenes jegyek a pénztárban igényelhetők
2018. április 13. 19:00
Ptaki śpiewają w Kigali / Madarak énekelnek Kigaliban, 113’                                           
2018. április 14. 19:00
Carte blanche, 101’
2018. április 14. 21:00
Jestem mordercą / Gyilkos vagyok, 107’
2018. április 15.  19:00
Wyklęty  / A kiátkozott, 107’
Az est díszvendége: MARCIN KWAŚNY, a film producere és színésze
2018. április 16. 19:00
Najlepszy / A legjobb, 110’
Az est díszvendége: JERZY GÓRSKI, a film főhőse
2018. április 17. 19:00
Zerwany kłos/ Letépett kalász, 85’
2018. április 18. 19:00
Człowiek z magicznym pudełkiem/ Adám varázsdoboza, 103’
A filmeket lengyel nyelven, magyar hangalámondással / felirattal vetítjük.
Belépő kedvezményes áron kapható: 1.200 Ft
A műsorváltozás jogát fenntartjuk.
Művész mozi, Budapest VI., Teréz krt. 30.
https://www.facebook.com/Lengyelfilmtavasz/?fref=ts

2018-ban ünneplik a lengyelek függetlenségük visszaszerzésének 100. évfordulóját. Lengyelország 123 éves felosztottságát követően újjászületett és visszatért Európa térképére. Az idei Lengyel Filmtavasz keretében ezt az időszakot a Mania c. filmalkotás segítségével idézzük fel, melyben a főszereplőt a némafilmkorszak épp emelkedőben lévő sztárja, Pola Negri alakította, rendezője és operatőre pedig a magyar Illés Jenő volt. A korábban eltűntnek vélt, de 2006-ban megtalált némafilm vetítését élőzene színesíti a Czerwie együttes előadásában.  

A visszaszerzett függetlenség elválaszthatatlanul összekapcsolódik a szabadság fogalmával, amelyért az utóbbi évszázad során Lengyelországnak többször meg kellett küzdenie. A szabadságnak azonban sok dimenziója és arca van, amit az idei filmek is szemléltetnek, mind az egyén, mind a nemzet tekintetében. Túlnyomó részük igaz történeteken alapul, hiszen a legérdekesebb forgatókönyveket maga az élet írja.

A nézők olyan hétköznapi emberek sorsát ismerhetik meg, akik a legkegyetlenebb időkben, vagyis a háború ideje alatt éltek, mégis, amikor a leginkább számított, hősiesen helyt álltak. A Letépett kalász egy parasztlány alakját idézi fel, aki az I. világháború során mártírhalált halt a hit és az emberi méltóság védelmében. A kiátkozott c. film a lengyel antikommunista felkelés hőseiről szól, tisztelettel adózva azoknak a katonáknak, akik a II. világháború után a szovjet megszállás ellen harcoltak, és akiknek nem csak kínvallatással és halállal kellett szembenézniük, hanem azzal is, hogy a népi hatalom minden nyomukat megpróbálta kitörölni a közösség emlékezetéből.

A népirtás és a veszteség traumájával szembesülnek Madarak énekelnek Kigaliban c. film szereplői. A lengyel alkotók ráirányítják a néző figyelmét annak nehézségeire, hogy egy tragédia megtapasztalása után hogyan lehet normális életet folytatni. Bár Ruanda messzinek látszik a maga problémáival, a rossz és a gyűlölet mechanizmusa meglepően univerzális. 

 

Ugyancsak az erkölcsi dilemmákat érinti a Gyilkos vagyok c. pszichológiai thriller, mely a XX. sz. hetvenes éveiben történt eseményeket eleveníti fel, ábrázolva az egyén és a totalitárius rendszer konfliktusát.

A szabadság személyes dimenzióját veszi szemügyre a következő két mű. A legjobb c. film Jerzy Górski életútját mutatja be, akinek a legmélyebbre kellett süllyednie ahhoz, hogy heroikus csatát vívjon saját gyengeségével és kiváló sportolóvá váljon. A minden korlátot legyőzni képes belső erőt csodálhatjuk meg a Carte blanche c. filmben is, melynek főszereplőjét a súlyos fogyatékosság sem bírja megakadályozni hivatása megvalósításában.

A filmfesztivált meglepetés, egy tudományos-fantasztikus mű koronázza meg. Az Ádám varázsdoboza c. film rendhagyó vígjáték, mely az időutazásról és a téridő határait elsöprő szerelemről szól. Nyolc film, nyolc történet a szabadságról, nyolc feledhetetlen est a lengyel filmművészet remek alkotásaival. 

A METROPOLITAN EGYETEM diákjainak plakátkiállítása
Negyedik alkalommal készítenek a budapesti Metropolitan Egyetem diákjai saját projekteket a Lengyel Filmtavasz filmjeihez. Az idén Łukasz Palkowski A legjobb című filmje inspirálta a fiatal grafikusokat.

 

PROGRAM

április 12. 20:00 Mania és a Czerwie együttes, 85’

belépés meghívóval. Igénylés: gosia.takacs@instytutpolski.org

április 13. 19:00 Ptaki śpiewają w Kigali / Madarak énekelnek Kigaliban, 113’ 

április 14. 19:00 Carte blanche, 101’

április 14. 21:00 Jestem mordercą / Gyilkos vagyok, 107’

április 15. 19:00 Wyklęty  / A kiátkozott, 107’

az est díszvendége: Marcin Kwaśny, a film producere és szereplője

április 16. 19:00 Najlepszy / A legjobb, 110’

az est díszvendége: Jerzy Górski, a film főhőse

április 17. 19:00 Zerwany kłos/ Letépett kalász, 85’

április 18. 19:00 Człowiek z magicznym pudełkiem/ Ádám varázsdoboza, 103’

 

A filmeket lengyel nyelven, magyar hangalámondással / felirattal vetítjük.

Belépő kedvezményes áron kapható: 1.200 Ft

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Művész mozi, Budapest VI., Teréz krt. 30.

https://www.facebook.com/Lengyelfilmtavasz