THE MARK - interaktív multimédia installáció

Kiállítás

2018. január 17. (szerda), 19.00 — január 26. (péntek)

1061 Budapest, Andrássy út. 32

THE MARK - interaktív multimédia installáció a Platán Galériában

Megnyító január 17-én 19.00 órakor

Köszöntőt mond Szigetvári Andrea egyetemi docens, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Michał Janocha "A jel" című alkotása egy interaktív multimédia installáció, amely egy élő organizmus harmonikus működését jeleníti meg. Nézője elmerülhet a vékony szálakból kialakított háló finom rezgésében, amely a lélegzetvétel és a szívdobogás hangzását idézi. A háló mozgása a szálak kölcsönhatásának köszönhetően indul meg, ezáltal megalkotva maga körül egy pszichikai légkört, azt az illúziót keltve, hogy a mű lelki atmoszférája "megérinthető".


Michał Janocha  Poznań széhelyű fiatal lengyel zeneszerző, karmester és az elektroakusztikus zene művelője. Művészeti karrierje során már korán lehetősége nyílt arra, hogy olyan kimagasló zenekarokkal dolgozhasson együtt, mint a Philharmony of Szczecin, Poznań Philharmony, Philharmony of Rybnik, Musique Moderne Orchestra, Poznań Symphony Orchestra vagy a SONUS Orchestra. Munkái a legfontosabb lengyel zenei fesztiválok, a Warsaw Autumn Festival, Poznań Spring Festival vagy a „Młode Wilki” Sound and Art Festival szerves részét képezik. Lidia Zielińska tanítványaként végzett zeneszerző, valamint Marcin Sompoliński tanítványaként zenekari vezénylést tanult, mindemellett számos mesterkurzuson vett részt olyan elismert zeneszerzőknél és karmestereknél, mint Eötvös Péter, Marco Stroppa, Karlheinz Essl, Ajtony Csaba, Ramon Lazkano, Vykintas Baltakas, Stefan Prins, Helena Tulve, Chi Wang, Agata Zubel, Giavincenzo Cresta, Tadeusz Stugała és Leon Botstein.

"A jel" projekt annak a félévi munkának, tanulásnak és tapasztalatnak az eredménye, amelyet Michał Janocha a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen töltött ösztöndíjasként. Az installáció a Lengyel Művészeti Intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Elektronikus Zenei Stúdiójának támogatásával, valamint Szigetvári Andreával folytatott konzultáció során jöhetett létre, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, szakterülete a zenei informatika, és Magyarországon ő fektette le az elektronikus zeneszerzés alapkövét.

Míegtekinthető január 26-ig