Nők a tudományban: konferencia Budapesten

Egyéb

2017. október 26. (csütörtök), 10.00 — október 27. (péntek)

Magyar Tudományos Akadémia

Széchenyi István tér 9. Budapeszt

Nők a tudományban: konferencia Budapesten

Pénteken, október 27-én, a Magyar Tudományos Akadémia budapesti székházában – több mint 80 fő hallgatta a Women in Science című konferenciára öt országból érkezett résztvevők panelbeszélgetéseit. A budapesti Lengyel Intézet és a Francia intézet közös kezdeményezésére létrejött esemény számára a közvetlen inspirációt a Maria Skłodowska-Curie Év  szolgáltatta.

A találékozót Patrizia Paterlini-Brechot professzornak, a daganatok elleni harc világhírű francia szakértőjének előadása nyitotta meg. Ezt követően Lovász László professzor, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitóbeszédében beismerte, hogy Magyarországon a természettudományokban drámaian kicsi a női tudósok aránya és a felsőoktatási rendszer nem ad segítséget a helyzet megváltoztatásához. Eric Fournier, Franciaország nagykövete felhívást tett közre, hogy az európaiak harcoljanak az egyenlő társadalomért, amely nem adja meg magát „néhány kisebbség” azon törekvésének, hogy a nők a közösségi élet margóján kívül helyezkedjenek el. Martin Kern, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatója Maria Skłodowska-Curie-re mutatott, aki sokak számára példakép és motivációs forrás lehet. – 100 évvel ezelőtt a kétszeres lengyel Nobel-díjas megmutatta, hogyan kell szembeszállni a kihívásokkal, hogyan kell összehangolni a tudományos karriert az anyasággal. A Nobel-díjasok között csupán 5 % a nők aránya, ez is főként az irodalmi  és a békedíjasok körében.

A konferencia programját három paneltéma alkotta: az OKTATÁS, a KUTATÁS és a BUSINESS. Mindegyik során aláhúzták az „üvegplafon” áttörésének szükségességét, amely lehetetlenné teszi a nők számára a tudományban való, a férfiakéhoz hasonló arányú részvételt. Számos ötlet elhangzott, hogyan lehetne ezt elérni a szociális ellátások rendszerének reformjával, a sztereotípiák megtörésével valamint női vezetők foglalkoztatásával mások mentorálására. A vállalatoknak úgy kellene traktálnia a nemi egyenlőséget, mint üzleti lehetőséget a vállalkozásuk számára, amely konkurenciás többséget biztosíthat számukra.

Lengyelországot két fő képviselte a konferencián: Magdalena Król – az SSGW tudományos munkatársa, az egyik legfiatalabb professzor Lengyelországban, aki számos elismerést kapott, többek között a POLITYKA Tudományos Díját, a European Research Council ösztöndíját, amelyet hazájában nagyon kevesen érdemeltek ki – moderálta a KUTATÁS c. panelbeszélgetést. Joanna Lisiecka, a PERSPEKTYWY Oktatási Alapítvány munkatársa beszélt azokról a kedvfelkeltő programokról, amelyek a lányokat a tudományos karrier és a műszaki egyetemek felé irányítják (Lányok a műszaki egyetemekre! Girl Go Startup Academy, IT for SHE).

A konferencia szünetében bemutatásra kerültek a Lengyel Intézet által kezdeményezett mem-verseny díjazott művei. – Ilyen módon szerettük volna felhívni a fiatalok figyelmét Maria Skłodowska-Curie születésének 150. évfordulójára, aláhúzva úttörő mivoltát a tudományos életben, az egyenjogúság kiharcolása terén kifejtett áttörő szerepét valamint a nem mindennapi, színes életrajzát. . Ezekről sajnos nagyon kevés szó esik az iskolákban – mondta Jarosław Bajaczyk, a Lengyel Intézet igazgatója. Az összes beküldött mem pályamunkát meg lehet tekinteni a www.lengyelkultura.hu  honlapon. A Lengyel Intézet, a www.crazynauka.pl blognak köszönhetően kinyomtatott magyarul néhány képeslapot a Néhány tény, amit biztosan nem tudtál Marioa Skłodowska-Curie-ről c. sorozatból.

A konferencia előtt egy nappal a Francia Intézetben bemutatásra került Iréne Frain Marie Curie szerelmei c. könyve, amely most jelent meg magyarul. Ezt követően 200 résztvevő megtekintette a Maria Skłodowska-Curie c. filmet, Karolina Gruszka-val a címszerepben. Ezt az alkotást a Csodák Palotájában (a lengyel Kopernikusz Tudományos Központ magyar megfelelője),  zárt vetítés keretében megnézhette 50 magyar fizika-  és kémiatanár is.