Paweł Ryżko a Színes Város Fesztiválon!

Kiállítás

2017. szeptember 16. (szombat)

PAWEŁ RYŻKO a Színes Város Fesztiválon!

A Színes Város Budapest Fesztivált 2014 óta rendezzük meg, melynek célja, hogy minél több kortárs művészeti alkotást láthassunk a budapesti tűzfalakon, és más kültéri felületeken. Az egy hónapos nyári fesztivál során, három-négy naponta avatjuk fel az újabb street art alkotásokat. A meghívott alkotók között a hazai és külföldi művészek  egyaránt megtalálhatóak. A 2014-es kezdetek óta 33 különböző urbanisztikai projektet valósítottunk meg. A magyar művészek mellett argentin, brit, lengyel, román, spanyol, francia és orosz alkotókkal dolgoztunk együtt.

Tavaly a város és a víz volt a fesztivál tematikája, míg idén a gasztronómia és a bor hívószavai inspirálják az alkotókat. Kiemelt partnerországként szerepel idén Németország. A meghívott német művészekkel való közös alkotáson túl Berlinben is tervezünk megvalósítani egy urban art projektet hazai művészekkel. 
A Fesztivál mellett jelentős városfejlesztést is végrehajtunk, hiszen gigantikus méretű tűzfalakat hőszigetelünk, ezáltal évtizedekre újítjuk meg az omladozó felületeket. A fesztivál fővédnöke Tarlós István főpolgármester, továbbá kiemelt támogatóink a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.
A 2017-es Színes Város Budapest Fesztivált Magyarország első tűzfalfestő szervezete, a Színes Város Csoport rendezi meg immáron negyedik éve.

PAWEŁ RYŻKO

Paweł Ryżko grafikus, street art művész. Főként szocio-kulturális tematikában posztereket, tipográfiákat és stencileket alkot. Grafikai tervezéssel foglalkozott, 2011-ben pedig a lengyelországi Łódźi Képzőművészeti Főiskolán diplomázott summa cum laude. Sok éven át együttműködött a Twożywo csoporttal. Stilisztikailag a konstruktivizmus jellemzi alkotásait. 2012-ben megkapta a "Young Poland" Kulturális Minisztérium ösztöndíját. Paweł Ryżko munkáit számos egyéni és csoportos kiállításon mutatták be, továbbá számos szakmai díjat nyert el.
Pawel a 2017-es Színes Város Budapest Fesztivál keretén belül szeptember 13-18 között a Lágymányosi híd pilléreit színesíti a Soroksári úton. 

Egyéni kiállítások:
2015.05. „Skrót” (“Abbreviation”) – UV21, Warsaw.
2015.03. „Miasto Widok Skrót” (“City View Abbreviation”) – UV21 X Mustache Yard Sale, Katowice.
2015.02. „Znaczki” (“Stamps”) – Brain Damage Gallery, Lublin.
2014.07. „Blachy” (“Plates”) – Kato, Katowice.
2012.09. „Warszawa” (“Warsaw”) – Galeria MiTo art café books, Warsaw.
2012.06. „Szablony” (“Stencils”) – Galeria V9, Warsaw.

http://pawelryzko.com/about
http://www.widewalls.ch/eastern-european-urban-artists-you-should-know/pawel-ryzko/
https://www.behance.net/pawelryzko

//A fotókat Farkas András készítette//