Egy utazó története

Egyéb

Idén újra lengyel fellépőkkel jelentkezik a Dunapest fesztivál. Marek Kamiński lengyel utazó és aktivista a Visztula évében "Ezer kilométer kajakkal a Visztulán" címmel tart előadást.

2017. szeptember 1. (péntek), 19.30

Bálna Budapest

1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

Marek Kamiński (1964) - lengyel utazó, sarkutazó, író, fényképész, vállalkozó. Az első ember a világon, aki az Északi-sarkot és a Déli-sarkot elérte egy éven belül, külső támogatás nélkül.

"Több, mint 35 éve utazom. Első önálló utamat szülővárosomból, Gdańskból Łódźba nyolcéves koromban tettem meg. Amióta csak az eszemet tudom, szerettem megismerni a világot. Rengeteg kérdést tettem fel: mit, miért, hogyan?"

Én lettem az első, aki a Föld mindkét sarkát egy éven belül meglátogatta. Egy álom beteljesülése volt ez, de nem az utazásaim betetőzése. Újra felbukkannak újabb kihívások, ötletek, értékes dolgok, amikkel foglalkozni szeretnék. Úgy gondolom, nagyon fontos az, hogy az ember életében folyamatosan újabb célokat állítson maga elé."

Részt vett az Atlanti-úceán körbeutazásában, elért az Amazonas forrásvidékére, átkelt a Gibson-sivatagon. Megkísérelt egyedül átkelni az Antarktiszon. 2015-ben gyalog járta végig Szent Jakab útjának 4 ezer kilométerét Kalinyingrádtól Santiago  de Composteláig. 

Feleségével és kisgyermekeivel is számos utazást tett Lengyelországon belül és kívül is. Két alkalommal hajtotta végre a "Visztula-expedíciót", azaz a Visztula végigkajakozását annak forrásától torkolatáig (kb. 1000 km), ebből egyszer télen.

Utazásai során szerzett tudását és tapasztalatait szívesen osztja meg másokkal. 1996-tól vezeti a Marek Kamiński Alapítványt, amely a rászoruló mozgáskorlátozottakat támogatja, többek között oktatási programokkal. Az alapítványnak köszönhetően jutott el Janek Mela malborki mozgássérült fiú első mozgáskorlátozottként a Föld mindkét sarkára.

Házas, két gyermeke van - Pola és Kay.

"Új ötletek és kihívások állnak előttem: családi utazássorozatunk, a Polával a nagyvilágon át folytatása, újabb nyelvek megtanulása, további utazások, és ki tudja, talán egy út a világűrbe..."

 

További információ