„Bánatos az én lelkem mindhalálig”

Egyéb

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria és a Múzsák Kertje Alapítvány tisztelettel meghívja Önt és kedves családját Petneki Áron művelődéstörténész „Bánatos az én lelkem mindhalálig” - Feledy Gyula egy festményének lengyel ikonográfiai háttere c. előadására.

2017. május 10. (szerda), 17.00

Miskolci Galéria - Feledy-ház

3525 Miskolc, Deák Ferenc tér 3.

A Márk 14,34-ből vett idézet a címben Feledy "Bánatos Krisztus" c. festményére utal, aminek formavilágában - és mondanivalójában is - tetten érhetjük a Kossuth-díjas művész lengyelországi tanulmányainak és kötődéseinek nyomait. Előképe a lengyel népi grafika, illetve az abban mélyen gyökerező 20. századi lengyel fametszet. Ennek eredetéről, művészettörténeti elágazásairól, kultúrtörténetéről szól az előadás a Vendégségben a Múzsák Kertjében című sorozatban.

Feledy Gyula (Sajószentpéter,1928 - Miskolc, 2010) Kossuth-díjas festőművész Krakkóban tanult grafika szakon, Konrad Srzednickinél. Hazatérve - a krakkói Biennale Grafiki mintájára - egyik megalkotója volt a Miskolci Grafikai Biennálénak, amely máig működik, immár triennále formában, három évente. Ez a festménye szintén lengyelországi ihletésű, a Chrystus frasobliwy-képtípus ihlette.