Kulturális Schengen

Egyéb

Kerekasztalbeszélgetés az identitásról, többnyelvűségről, és arról, hol is érezzük magunkat otthon a határok nélküli Európában a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár műsorán.

2016. október 14. (péntek), 16.00

Tesla, Nagyterem

1075 Budapest, Kazinczy utca 21/C

A Francia Intézet, a Goethe Intézet és a Lengyel Intézet közös kezdeményezése nem újabb, európai témákat taglaló projekt. Érdeklődésünk fókuszában a mindennapi európai valóság áll: hogy lengyelként, franciaként, németként már nem csak a szülőföldünkön érezzük „otthon” magunkat, hanem a szomszéd országokban is. Ezt a kérdést járjuk körül egy kerekasztalbeszélgetésen három vendégünkkel, akik személyes tapasztalataikat osztják meg egymással és az érdeklődőkkel az európai életről. 

Résztvevők: Rafaël Lewandowski (Lengyelországban élő francia-lengyel származású filmrendező és forgatókönyvíró), Anne Weber (Franciaországban élő német-francia író és műfordító) és Barbara Sieroslawski (Lengyelországban élő német-lengyel színházrendező és forgatókönyvíró).

A beszélgetést Szederkényi Olga vezeti.

A szerzők szinkrontolmácsolást biztosítanak.

 

Rafael Lewandowski lengyel-francia családból származó rendező és forgatókönyvíró. A La Fémis neves franciaországi filmfőiskola rendező szakán végzett. Olyan dokumentumfilmek rendezője  a Cela (Cella), Piosenka i życie (Ének és élet), Cień na duszy (Árnyék a lelken) vagy a Minkowski | Saga. Első nagyjátékfilmje, A vakond (Kret), amelyet Magyarországon is bemutattak, hatalmas sikert aratott, számos lengyelországi és külföldi fesztivál díjazottja. 2012-ben elnyerte a rangos lengyel Paszport Polityki díjat. Varsóban él, ahol jelenleg is új dokumentum- és játékfilmprojektjein dolgozik.

Válogatott filmográfia:

 

  • Minkowski | Saga (2013)
  • A vakond (Kret, 2011)
  • Bye, Bye Dublin! (2010)
  • Sztuka milczenia (A hallgatás művészete, 2008)
  • Piosenka i życie (Ének és élet, 2006)

 

 

Minkowski | Saga (2013)
Kret (2011)
Bye bye Dublin! (2010)
Sztuka milczenia (2008)
Piosenka i życie (2006)