Mikołaj Łoziński: Regény

Irodalom

Könyvbemutató

2016. szeptember 27. (kedd), 18.00

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Három generáció, hatvan év, egy város: Varsó története elevenedik meg Mikołaj Łoziński Regény című könyvében. A fiatal író szeptember 27-én mutatja be könyvét a Budapesti Lengyel Intézetben.

A sokszólamú elbeszélés szövevényes családtörténet titkait tárja fel. Egy olyan családéit, amelyben különböző zsidó értelmiségi hagyományok keverednek: apai részről a nonkonformista értelmiségi alkat a meghatározó, anyai ágon pedig inkább Moszkva felé vezetnek a szálak. A nagyapa a Közbiztonsági Minisztérium ezredese, aki vicces kedvében gyakran oroszul szól a telefonba, és még öregkorában is szuronnyal nyitja fel a konzervet.

Könyvében így ír a Regény eredetéről Mikołaj Łoziński:

„Amikor Párizsban jártam egyetemre, csütörtökönként egy vak pszichológusnő asszisztenseként dolgoztam, hogy némi pénzt keressek.

Idős asszony volt, a híres Jacques Lacan tanítványa. Én voltam a szeme.

Vásárolni mentünk, megírtam a leveleit, hangosan felolvastam azokat, amiket neki küldtek, a könyveket és az újságokat. Amikor elkezdtem dolgozni nála, az első napon a családomról kérdezett. Meséltem neki a zsidó nagyszüleimről, akik kommunisták voltak, arról, hogy a második világháború alatt Franciaországban rejtőztek, hogy a háború után visszatértek Lengyelországba, hogy felépítsék a „kommunista paradicsomot”, de gyorsan csalódtak. Az antiszemita kampányról, ami 1968-ban érintette őket, a szüleimről, akik a demokratikus ellenzék tagjai voltak, a Szolidaritásról, a hadiállapotról, ami 1981-ben kezdődött (egyéves voltam akkor), és a kommunizmus bukásáról 1989-ben. Amikor a következő csütörtökön elmentem hozzá, újra a családom történetéről kérdezett. Én pedig újra elkezdtem mesélni: a nagyszüleim lengyelországi zsidók és kommunisták, a második világháború, az 1968-as antiszemita kampány, a szüleim a demokratikus ellenzék tagjai, az 1981-es hadiállapot, az 1989-es demokratikus fordulat."

A szerzővel Borgula András, a Gólem Színház alapítója beszélget.

Az esemény szervezőpartnere az Európa Könyvkiadó. A kötetek a beutatót követően a helyszínen 20% kedvezményel megvásárolhatóak.