PRÓFÉTAPARÁDÉ - A Łódź Kaliska csoport Marek Janiak, Andrzej Wielogórski, Andrzej Świetlik, Adam Rzepecki művészeti projektje

Kiállítás

2016. október 4. (kedd), 18.00 — 2017. január 8. (vasárnap)

1093 Budapest, Fővám tér 11–12., (Bálna Budapest)

PRÓFÉTAPARÁDÉ

A Łódź Kaliska csoport

Marek Janiak, Andrzej Wielogórski, Andrzej Świetlik, Adam Rzepecki művészeti projektje

Megnyitó: 2016. október 4. (kedd) 18.00 óra

 

A csoport 1979-ben alakult, mint nevük is mutatja a neves lengyel iparvárosban. A neoavantgárd művésztársaság a fotómédia alkalmazásával és a hagyomány konceptuális felfogásával képi egységként kezeli a fényképezést, a kísérleti filmet és performansz műfaját. Művészeti programjuk a dadaista hagyományon alapul, és a szürrealista anarchizmus felé mutat. Az 1980-as évek szocialista Lengyelországának radikális kritikusai, ennek köszönhetik nemzetközi hírnevüket is.

A Łódź Kaliska munkáinak közös címe: Prófétaparádé. Mint a művészcsoport esetében általában, a projekt ironikus, gúnyos nyilatkozat a szüntelenül a romantikus hagyományra hivatkozó közösségi mítoszteremtéssel szemben, amellyel évtizedek óta etetik a lengyelek soron következő nemzedékeit. Mindez a kötelező olvasmányokkal kezdődik; ezek archaikus tartalmainak ütközése a mai világgal már önmagában is groteszk. A Łódź Kaliska távolságtartással és mintegy görbe tükörben mutatja be a nemzeti megalománia szimbólumait, és úgy leplezi le a martirológia sztereotípiáival való széleskörű visszaélést, hogy egyik munkájában például álló helyzetben ábrázol egy női ulánus rohamot, vagy Słowacki Balladyna című drámájának komor hősnőjét vidáman szelfiző alakként mutatja meg.

Prófétaparádé projekthez tartozó sorozatok: Stefan és a majonézMickiewiczBalladyna szelfiJanina KochanowskaÁlló roham.

 

ÚJ BUDAPEST GALÉRIA

1093 Budapest, Fővám tér 11–12., (Bálna Budapest)

2016. október 5 – 2017. január 8.

Videók