K4 Irodalmi Kabaré

Irodalom

Közép-európai zenés irodalmi kabaré vendégei a K4 irodalmi sorozat ötletadói, résztvevői: Garajszki Margit (HU), Petr Minařík (CZ), Tomek Grabiński (PL), Silvester Lavrík (SK), Júlia Urdová (SK). A program keretében könnyed stílusban mutatkozik be a K4-sorozatot és a sorozat keretében eddig megjelent művek.

2016. április 24. (vasárnap), 16.00

Millenáris, Szlovák stand

Budapest II. Kis Rókus u. 16–20.

A K4-sorozat célja, hogy biztosítsa a közép-európai kortárs irodalmak egyidejű élvezetét. Az irodalmi sorozat keretében minden évben egy választott kortárs szlovák, cseh, magyar vagy lengyel szerző könyve jelenne meg a négy országban, egyidőben. A projekt ötletadóinak célja, hogy a visegrádi régió olvasóközönsége, csehek, magyarok, szlovákok és lengyelek egyszerre, egyidőben lehessen részese annak az értéknek, amit az évről-évre kiválasztásra kerülő könyv képvisel. A nyelv gyakran akadályt jelent, de most ez az akadály elhárul” – mondta korábban a projekt egyik résztvevője, Petr Minařík, a cseh Větrné mlýny kiadó főszerkesztője.

A sorozat első kiadványa Pavel Vilikovský, a szlovák kortárs irodalom kiemelkedő alkotójának Egy igazi ember története címet viselő regénye lett, majd következőként Hubert Klimko-Dobrzaniecki regénye a Magány látott napvilágot 2015 végén a K4 közép-európai könyvsorozat második köteteként. A történet főszereplője Bruno Stressmeyer egy elviselhetetlen, végtelenül pedáns, egocentrikus mizantróp. A leghőbb vágya, hogy egyedül lehessen. Nincs családja, se barátai, csak a saját szükségleteivel kell foglalkoznia. Egy nyaralás alkalmával intim kapcsolatba kerül egy vadidegen nővel, ami felbolydulást okoz addigi kiegyensúlyozott életében. Fokozatosan elmosódik a határ az önkéntes magány és a patológiai izoláció között. Bruno ironikus, hiperkritikus és fennhéjázó belső monológja szórakoztató és rémisztő olvasmány egyben.