Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja - 2016

Irodalom

A fesztivál idei lengyel vendége: Weronika Murek.

2016. április 23. (szombat), 15.00

Millenáris, Lázár Ervin terem

Budapest II. Kis Rókus u. 16–20.

Weronika Murek 1989-ben született Bytomban. A Sziléziai Egyetemen, illetve a Barcelonai Egyetemen végzett jogot, valamint a Jagelló Egyetem Irodalmi-Művészeti Tanulmányok képzésének volt hallgatója. 2015-ben jelent meg Déli növények termesztése a Micsurin-módszerrel című elbeszéléskötete, melyért a Polityka című hetilap Paszport Polityki díjára jelölték. Szintén 2015-ben elnyerte a Gdyniai Dramaturgiai Díjat Feinweinblein című darabjáért.

Déli növények termesztése a Micsurin-módszerrel / Uprawy roślin południowych metodą Miczurina” (2015, Wydawnictwo Czarne)

 Isten hozta a zabolátlan képzelet és a fesztelen irodalmi szabadság világában! Íme pokolból származó hőseink, akik az álom és az ébrenlét, az élet és a halál határvidékén egyensúlyoznak. Van itt gesztenyeárus és űrhajós, koporsó, benne Sikorski tábornokkal és nagyothalló Szűz Mária, aki a televízió fényében kötögeti Jézus zoknijait. Ebben a zavarodott világban senki sem csodálkozik rá a halottaknak szervezett ismerkedési uzsonnára vagy az egészségügyi oktatás színházi előadására. Weronika Murek, akárcsak egy szavakkal játszó udvari mutatványos, keveri az irodalmi stílusokat, és megtéveszti az olvasók érzékeit. Nagyszerű ugródeszka, ha a szürke hétköznapok valóságából szeretnénk elrugaszkodni.