Történelemórák a szabadságról 2016/2

Egyéb

A Történelemórák keretében a Hidegháború - egy megosztott világ története című kiálítás ünnepélyes megnyitója keretében Máthé Áron, történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese tart előadást Magyarország és Lengyelország a Hidegháborúban címmel.

2016. március 1. (kedd), 10.30

Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ

Szeged, Ady tér 10.

A kiállítás támogatója a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet. A vándorkiállítást a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a Lengyel Nemzet Sérelmére Elkövetett Bűntettek Felkutatására Létrehozott Bizottság és a Közoktatási Hivatal készítette.

A Hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című vándorkiállítás eredeti fényképek és kordokumentumok segítségével mutatja be az 1945 és 1991 közötti időszakot. Meghívó egy időutazásra – egy olyan konfliktus valóságába, amely emberek millióinak életét befolyásolta a II. világháború után majdnem fél évszázadon keresztül, és napjainkra is kihatással van. A tárlat 2016. március 1-12. között díjmentesen látogatható a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában.

A Szegedi Tudományegyetemre érkező vándorkiállítást a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a Lengyel Nemzet Sérelmére Elkövetett Bűntettek Felkutatására Létrehozott Bizottság és a Közoktatási Hivatal készítette. Nem véletlen, hogy a kiállítást egyetemi helyszíneken rendezik meg, hiszen szeretnék megszólítani a fiatalokat, azokat, akiknek már emlékeik sincsenek erről az időszakról, akik számára mindez történelem, egy olyan múlt, amiről szüleik, nagyszüleik és a történelemkönyvek mesélhetnek, – valamint az ilyen történelemidéző, hiánypótló kiállítások.

A kiállítás tökéletesen körbejárja és bemutatja, hogyan „próbálták a valóságot beleerőszakolni a marxista elméletbe” a vasfüggönynek azon az oldalán, ahol megszűnt a szabadság, ahol nem számítottak az olyan emberi értékek, mint az önrendelkezés, az autonómia és legfőképpen a szabadság. A kiállítás azoknak állít emléket, akik harcoltak ezen értékek porba tiprása ellen, akik életük kockáztatásával óvták a mára már oly egyértelműnek tűnő európai és emberi értékeket, akik a hidegháború éveiben is hittek ezekben az értékekben.

A Hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című kiállítás ünnepélyes megnyitóját 2016. március 1-jén, kedden 10 óra 30 perckor a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében (Szeged, Ady tér 10.) tartják. Köszöntőt mond Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora és Pawel Ukielski, a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete elnökhelyettese. A vándorkiállítást megnyitja: Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára.